Vprašanje: Nela

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

leta 2017 sem rodila, spontana zanositev. Leta 2019 pa sem imela urgentno OP. Počila mi je 9cm velika “čokoladna cista” na L ovariju. Pred tem nekih hudih težav nisem imela razen bolečine v prvih dneh menstruacije, različnih intenzitet. Po OP sem imela preglede, kjer so mi ovrgli sum na endometriozo. Lani na ginekološkem pregledu je bila ponovno vidna 3cm cista, tokrat na D ovariju. Zadnja menstruacija je bila grozno boleča, kljub Nalgesinu in Analginu sem pristala na urgenci, kjer so mi opravili tudi ginekološki pregled – vidna 4x3cm velika cista na D ovariju in 2x2cm na L ovariju. Kontracepcijske tablete ne želim jesti, ker se bojim stranskih učinkov – GVT, pljučna embolija + kadilka. Ali obstaja druga terapija katera bi mi omilila simptome, predvsem bolečine? Bi Mirena imela kaj vpliva? Prosim za Vaš nasvet, ker vsakokrat, ko se bliža menstruacija sem v paniki, ker vem, da bom od bolečin preležala najmanj 4 dni, ki si jih ob otroku in službi res ne morem vsak mesec privoščit.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Vaše odklonilno zdravljenje s kontracepcijskimi tabletami razumem, vendar v veliki meri ni opravičljivo, saj so stranski učinki in njihova pogostnost zelo znani in niso pogosti, predvsem pa gre pri vas za kratkotrajno zdravljenje.
Druga možnost, precej bolj radikalna in zahtevna je ponovna operacija, vprašanje pa je kakšen bi bil izid glede na ohranitev funkcije jajčnika. Vsekakor vam svetujem kontracepcijske tablete, glede stranskih učinkov, ti so zlasti ob začetku jemanja pogostejši, pa vam svetujem da upoštevate nasvete vašega ginekologa/ginekologinje  ter prebiranje relevantne strokovne literature in ne vseh mogočih objav na spletu.
Lp

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj: https://endozavest.si/o-endometriozi/na-koga-se-obrniti/