VABLJENE K SODELOVANJU V MEDNARODNI RAZISKAVI LUCY

| | Categories: Novice, Objave

Raziskovalke in raziskovalci z Univerze Semmelweis v Budimpešti na Madžarskem skupaj z znanstvenicami in znanstveniki iz vse Evrope vabijo k sodelovanju v najobsežnejši raziskavi o endometriozi doslej.

Endometrioza se običajno kaže v treh oblikah: endometrioza jajčnika, peritonealna in globoka infiltrativna endometrioza. Na podlagi raziskave Lucy, znanstvenice in znanstveniki upajo, da bodo lahko opredelili morebitne skupine bolnic in njihove tipične značilnosti, ki določajo obliko endometrioze, ki se pri njih razvije, ter življenski slog in prehranske dejavnike, ki imajo lahko vlogo pri razvoju in zdravljenju bolezni. S pridobljenimi rezultati upajo, da bodo lahko pospešili čas od pojava simptomov do postavitve diagnoze in razvili nove možnosti zdravljenja. Dosedanje raziskave so namreč pokazale, da diagnosticiranje endometrioze v svetu traja povprečno 7 let. Na Madžarskem traja 4 leta, v Združenem kraljestvu in ZDA pa dvakrat več – 8 oziroma 9 let, za Sloveniji ni podatkov.

 

Kako lahko sodelujete v raziskavi?

Lucy 300x300 - VABLJENE K SODELOVANJU V MEDNARODNI RAZISKAVI LUCY

K sodelovanju v raziskavi Lucy vabijo ženske iz Evrope – z diagnosticirano endometriozo ali brez nje. Pogoj za sodelovanje je celoletno izpolnjevanje mesečnih vprašalnikov prek mobilne aplikacije Lucy (Yourcode Lab Ltd.). Za sodelovanje v raziskavi se prijavite tukaj: https://hellolucy.app/en/ ali prenesite aplikacijo iz Google Play ali Apple Store. V aplikaciji Lucy lahko izberete želeni jezik. Trenutno je aplikacija na voljo v sedmih jezikih, in sicer angleščini, danščini, francoščini, nemščini, madžarščini, italijanščini in švedščini. Po ustvarjanju računa se bodo v pojavnem oknu pojavili vprašalniki za spremljanje endometrioze.

 

FEMale - VABLJENE K SODELOVANJU V MEDNARODNI RAZISKAVI LUCYRaziskava Lucy in zbiranje podatkov sta del vseevropskega projekta Obzorje 2020 Finding Endometriosis using Machine Learning (FEMaLe, 2021 – 2024), ki ga koordinira Univerza Aarhus na Danskem. V njem sodelujejo multidisciplinarni timi znanstvenic in znanstvenikov iz vse Evrope; proračun za raziskave projekta pa je eden najvidnejših na področju endometrioze na svetu (6 milijonov eur) doslej. Projekt poglobljeno preučuje vse vidike bolezni, vključno z genetiko. Nedavna obsežna mednarodna raziskava je namreč pokazala skupno genetsko ozadje endometrioze z drugimi kroničnimi bolečinami in vnetnimi stanji. Z raziskavo Lucy pod okriljem projekta FEMale bodo lahko potrdili te ugotovitve in zbrali še več nujno potrebnih podatkov, ki bodo pomagali bolje razumeti genetske in klinične vidike bolezni.