Vprašanje: Natalija

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

že kar nekaj časa spremljam vašo stran. Precej časa se tudi sama spopadam z bolečimi menstruacijami in počasi več nevem kako si naj lajšam te dni oz. na koga sploh se lahko še obrnem. Skratka moja zgodba je taka…stara sem 29 let, letos bom 30. Že v najstniških letih sem imela blage bolečine ob menstruacijah, lahko bi rekla vsaka druga menstruacija je bila boleča. Menstruacije so bile neredne. Zadnji dve leti pa je stanje mnogo hujše. Prvič se je začelo dve leti nazaj, ko me je bolečina tako ohromela, da sem pristala na infuziji. Takrat so me napotili na kirurgijo, kjer so sum na slepič ovrgli, vsi izvidi so bili prav tako bp in sem šla domov. Lansko poletje se je bolečina ob menstruaciji znova ponovila, enako sem pristala na infuziji in napotena do svoje ginekologinje. Ginekologinja je opravila uz, kjer so bile vidne manjše ciste, po končanem perilu me je naročila še enkrat, da sva pogledale ali so te ciste popokale in pa z napotnico za magnetno resonanco v primeru suma na endometriozo. Izvid magnetne resonance je bil bp brez pokazateljev endometrioze. Ponovno sva opravile uz in bris materničnega vratu. Takrat mi je ginekologinja rekla, da je desni jajčnik nehal delovati in da so manjše ciste še prisotne. Predpisala mi je kontracepcijo Qlara tabletke, s katerimi mi je kasneje prekinila in predpisala Cerazette. Prva dva meseca jemanja Cerazette je bilo ok, potem pa se je pojavil visok pritisk in tiščanje v prsnem kosu. Po mnenju osebne zdravnice, ki mi je opravila ekg mi je bilo odsvetovano z nadaljevanjem jemanja tabletk. Med tem časom so bile menstruacije kot da jih ni, znosne in kratke. Sedaj, ko ne jem teh tablet sem pa spet na istem, se vedno krči, boleče menstruacije. Bojim se, da se mi nebi ponovilo isto, saj sem glede na to, da že 2x nisem mogla normalno funkcionirati in pristala na infuziji vedno v strahu, ko me prične tako rekoč “zbadati”. Ali je to normalno oz. ne zdi se mi normalno, da si vedno tako rekoč ob teh dneh pomagam lajšati z protibolečinskimi analgetiki kot je lekadol, nalgesin. Naj še omenim, da tudi takrat ko sem lansko poletje pristala na infuziji, sem si prav tako lajšala bolečine z protibolečinskimi tabletami, ki pa niso več prijele oz. je bila bolečina hujša. Res je zelo hudo in neprijetno se spopadati iz meseca v mesec s tem. Verjetno ste podobnih zgodb slišali že mnogo.

V upanju na kakršnokoli predlagano rešitev oz. mnenje vas prav lepo pozdravljam.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Očitno je bil organski vzrok za boleče menstruacije izključen. Predvidevam, da je vzrok prekomerno izločanje prostoglandinov, hormononom podobnih snovi, ki se v casu menstruacije sprostijo iz maternične sluznice. Čeprav vam protibolečinske tablete niso pomagale (zlasti lekadol nima nobenega učinka), pa so nesteroidni antirevmatiki (iboprufen, nalgesin 750) zelo učinkoviti, ker zavrejo izločanje prostaglandinov, vendar pa jih je potrebno vzeti pred začetkom menstruacije.
Priporočila bi vam maternični vložek Mirena, ki prepreči menstruacijo zaradi stanjšanja maternične sluznice, ne vpliva pa na krvni tlak. Stranski učinki kot je rjavkast izcedek in napetost dojk, ki se lahko pojavijo, pa so prehodnega značaja in prenehajo po 3 do najkasneje 6 mesecih.
Lp

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj: https://endozavest.si/o-endometriozi/na-koga-se-obrniti/