Vprašanje: Miša

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

Na vas se obračam z vprašanjem oz. s težavo, kot jo je navajala tudi Tjaša (dne: 17. 1. 2019). Imam torej endometriozo, nimam nikakršne terapije (kontracepcijske tablete). Nekaj mesecev imam rjav iscedek. Dr. na DCE mi je dala terapijo Fluomizin, ki naj bi “resetiral” sluznico, vendar je iscedek še vedno prisoten.

Identične simptome imam in težave kot jih je navajala takrat Tjaša. Ker sem že čisto obupana, ne vem več kaj narediti se na vas obračam po pomoč in mnenje. Naj še omenim, da je bil zadnji bris (2 meseca nazaj) bp.

Hvala!

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Ne glede na to, da niste navedli nič točnega o endometriozi, le ta ni vzrok za vaše težave. Fluomizin je zdravilo za bakterijsko vnetje nožnice (ni jasno ali so to potrdili z mikrobiološkim izvidom). Nedvomno je vzrok vaših težav cervicitis- to je vnetje sluznice materničnega vratu. Diagnoza se postavi na osnovi odvzema brisa iz kanala materničnega vratu in s površine ter se ga pošlje na mikrobiološki pregled. Na osnovi izvida se uvede ustrezno zdravljenje – protibakterijsko ali protivirusno zdravljenje. Če to ni učinkovito pride v poštev kirurško zdravljenje, in sicer krioterapija (zamrzovanje), laserska terapija ali v skrajnem primeru konizacija. Svetujem vam da se oglasite v kolposkopski ambulanti Ginekološke klinike v Ljubljani.

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj: https://endozavest.si/o-endometriozi/na-koga-se-obrniti/