Vprašanje: Nina

| | Categories: Vprašanja in odgovori
Spoštovani,
najprej se vam želim iskreno zahvaliti za vaše delo in trud. Že nekaj let namreč iščem članke povezane z endometriozo in moram priznati, da sem vse odgovore našla na vaši spletni strani, ki jo od kar sem jo zasledila, priporočam vsem prijateljicam. Spomnim se, da sem pred sigurno zdaj že petimi leti naletela na članek, ki je opisoval endometriozo. Ker imam sama hudo močne in še bolj boleče menstruacije ter kronično bolečino v križu, občasne driske ter nenehno napihnjenost v trebuhu, sem pomislila na tudi na to. Moje menstrualne bolečine so tako močne, da padam v nezavest, bruham, imam drisko…, nobena tableta pa ne pomaga. Zaradi tega sem bila že pri osebni ginekologinji in jo povprašala, če je možno, da imam endometriozo in veste kaj je bil njen odgovor: Ali ste o tem brala na googlu? Potem ne hodite meni, naj vam google tudi odgovori.
Zelo težko je v takih primerih dobiti kakršenkoli odgovor. Zaradi bolečin v križu sem bila že pri ortopedu, ki vzroka ni našel. Vem, da imam glede na zelo močne menstrualne bolečine dismenorejo, ampak zanima me predvsem, kaj je to kar loči dismenorejo in endometriozo? Tega nisem žal zasledila nikjer in močno upam, da sem se obrnila na pravi naslov in da mi boste vedeli pomagati priti do odgovora. Ginekologinja mi ultrazvoka maternice ni nikoli delala, ker še nisem imela spolnih odnosov, ultrazvok trebuha pa ni pokazal ničesar.
Najlepša hvala za odgovor in vse dobro vam želim, Nina

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Vsekakor ne bom komentirala neprimernega odnosa ginekologinje, ki je nedvoumno nesprejemljiv. Dismenoreja je izraz za boleče menstruacije zaradi zelo različnih vzrokov, endometrioza pa je bolezen, kjer se maternični sluznici podobno tkivo pojavlja zunaj maternične votline. Abdominalni ultrazvok vsekakor ni primerna preiskava za ugotavljanje endometrioze. Vsekakor vam svetujem, da poiščete drugo mnenje.