Vprašanje: P

| | Categories: Vprašanja in odgovori
Pozdravljeni,
lepo prosim za vaše mnenje, saj ne vem, ali je kirurginja, ki me je operirala, ravnala pravilno ali naj grem še na pregled v Dnevni center za endometriozo po drugo mnenje. Stara sem 35 let, nikoli še nisem bila noseča, niti nisem poskušala zanositi. Pred nekaj meseci mi je ginekologinja na rutinskem pregledu na ultrazvoku našla cisto in me napotila na laparoskopsko operacijo, kjer so mi odstranili endometriom v desnem jajčniku velikosti 65×54 mm. Jajčnik so rešili in naj bi bil sedaj ok. Našli so še žarišča endometrioze po celi trebušni votlini, ki pa jih sploh niso odstranili, ampak so jih pustili pri miru. Vprašala sem, če so bila žarišča tudi na črevesju in mi je kirurginja rekla, da črevesja med opracijo sploh ni videla (???). Na splošno nimam kakšnih večjih problemov in nobenih kroničnih bolečin, razen malo bolj bolečih menstruacij prve tri dni (že od nekdaj). Predpisala mi je 3-mesečno terapijo s tabletami Visanne, ki naj bi ta žarišča požgale oz. izničile – je to res? Ali ni 3-mesečna terapija prekratka pri tako razširjeni endimetriozi? Rekla je tudi, da bi mi naredila več škode po organih, če bi ta žarišča med operacijo odstranila, kot pa da jih je pustila pri miru. O endometriozi sem prebrala zelo veliko in povsod piše, da je potrebno vsa najdena žarišča odstraniti med laparoskopijo, da se operacija šteje za uspešno. Je kirurginja v mojem primeru ravnala pravilno? Vprašala sem jo tudi glede prehrane in je rekla, da ne potrebujem nikakršne diete in naj živim tako, kot sem do sedaj. Kakšno je vaše stališče glede prehrane, veliko žensk gre namreč po postavljeni diagnozi endometrioze na precej strogo dieto (brez glutena, transmaščob, mleka, kave, rdečega mesa …). Prilagam še prepis dela operativnega zapisnika: “V zgornjem abdomnu ni posebnosti. Uterus je normalno velik, levi adneksi so bp, desna tuba bp, desni ovarij je cistično spremenjen. Ovojnico indiciramo in izluščimo bilokularno cisto, iz katere izteče čokoladna vsebina. Ovarij zašijemo s tekočim šivom, hemostaza je zadovoljiva. Po peritoneju so vidna številna endometriotična žarišča. Iz trebušne votline odstranimo nekaj koagulov in jo izperemo s toplo fiziološko razstopino. Ovojnico odstranimo iz trebušne votline, ozpraznimo CO2 in zalepimo kožne incizije.”
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav, P.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Osnovno pravilo kirurškega zdravljenja endometrioze je, da se odstrani vsa vidna in tipljiva žarišča, pri obsežni endometriozi je pomembno natančno pregledati tudi črevo, predvsem danko in zadnjik. Glede na to, da nimate posebnih težav značilnih za endometriozo, nima smisla iskati mnenja na Dnevnem centru, saj se nihče ne bi odločil za ponovno operacijo.
Visanne je ustrezna terapija, ki zmanjša žarišča in napredovanje endometrioze, nikakor pa jih popolnoma ne izniči. Vsekakor je minimalen čas jemanja 6 mesecev, brez negativnih učinkov pa je dokazano jemanje 2 leti.
Ne potrebujete nobene diete, saj nobena dieta ne temelji na znanstveni osnovi. Pri ženskah, ki se jih poslužujejo, gre predvsem za psihološki učinek. Nekatere diete so morda primerne za ženske z endometriozo črevesja, ki jim povzroča prebavne težave.