Vprašanje: Kaja

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,
stara sem 31 let in okrevam po laparoskopski operaciji, kjer so mi odstranili dva endometrioma na levem jajčniku velikosti 5 in 10 cm ter dve manjši endometrični žarišči pod maternico. Otrok še nimam. Endometriome sem si v trebuhu zatipala sama, hudih bolečin med menstruacijo nisem imela, občasno med spolnimi odnosi. Imam dve vprašanji.
Najprej, odstranili so mi tudi manjši del (20%) levega jajčnika, ki pa še vedno deluje in naj bi se zarasel nazaj. Zanima me, kaj točno to pomeni, koliko časa bo trajalo in ali je to vzrok za ostro bolečino v tem predelu? Drugo vprašanje se nanaša na ukrepe po operaciji. Ker ne želim jemati kemičnih hormonskih zdravil, ki zavirajo menstruacijo, me zanima tudi, če si lahko pomagam z naravnimi progesteronskimi kremami? Koliko lahko naredim sama s prehrano in zdravim življenjskim slogom? Če želim recimo čez eno leto zanositi ali naj izvajam še katere druge ukrepe?

Hvala in lep pozdrav,
Kaja

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Pri tako obsežnih endometriomih vedno obstaja možnost odstranitve dela jajčnika, kar ne vpliva na plodno sposobnost, če je drugi jajčnik v redu. Bolečina v tem predelu je lahko posledica pooperativnih zarastlin. Kar se tiče biodidentičnih hormonskih krem je zmotno mišljenje, da gre za naravna zdravila. Strokovnjaki zaenkrat omenjena zdravila odsvetujejo dokler proizvajalci ne bodo objavili natančno sestavo, možne stranske učinke in kontraidikacije. Jaz bi vam svetovala, da do načrtovane zanositve jemljete neprekinjeno ene od kontracepcijskih tablet.