Vprašanje: Leja

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

stara sem 23 let in leta 2015 sem imela postavljen sum na Pagetovo bolezen dojke. Vendar je ekcem izginil in diagnoza se je ustavila. Malo za tem so se pojavile hude bolečine v spodnjem delu trebuha in sicer bolj samo na levi strani. Menstruacije so bile neznosne. Že pred tem sem jemala kontracepcijo. Po parih mescih bolečin sem se odpravila ginekologu in od takrat pa do sedaj mi je samo menjal kontracepcijo par mesecev sem bila tudi brez njem. Nič drugega. Vmes pa sem imela močne vmesne krvavitve, spolni odnosi boleči. Pojavile so se težave z zaprtjem, drisko. Tudi sveža kri na blatu. Poslana sem bila na kolonoskopijo, ki so jo morali opraviti dvakrat. In po preiskavi napisali da so bolečine ginekološkega izgovora. Sproti sem se na bolečino nekako navadila. Prisotna je skoraj vedno. Ko grem hodit tečt se dostikrat pojavi med tem huda topa bolečina kot da bi me nekdo zabodel. Odsla sem ponovno ginekologu, na ultrazvoku je našel nekaj oziroma videl in bil tiho. Dobila sem samo napotnico na kliniko za endometriozo, nove kontracepcijske tabletke. Vendar so sedaj dopusti in bom na vrsti sele enkrat septembra. Naj omenim da sem napihnjena in to zelo večino časa, bolečina je sedaj postala neznosna vsaj občasno.

Zanima me samo, če je možno na podlagi ultrazvoka videti endometriozo, jo odkriti. In tudi ginekolog mi je svetoval da rečem v Ljubljani da sem želela zanositi in naletela na te težave, zato da bi me bolj resno vzeli. Po vasem mnenju so to znaki oziroma simptomi za endometriozo? Ali ima se kakšna ginekološka bolezen takšne simptome.

Hvala že vnaprej za kakršnekoli informacije mnenja in nasvete.

Lep dam želim.

Leja

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Vasi simptomi so res zelo sumlmivi za endometriozo, morda celo za endometriozo črevesa. Kontracepcijske tablete olajšajo težave, ne pozdravijo pa endometrioze. Jaz bi vsekakor svetovala laparoskopijo, pred tem bi pa vsekakor naredila preiskavo črevesa z endorektalnim ultrazvokom (Diagnostični center Bled), saj kolonoskopija ni metoda za diagnostiko črevesa in mnogi avtorji menijo da je najbolj zavajajoča preiskava, ki za dalj časa odloži pravo diagnozo.