Vprašanje: Larisa

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Pohvalila bi dr. Ribič-Puceljevo, saj sem bila pred leti pri njej v UKC LJ in je bila prva oseba, ki mi je dejansko prisluhnila in katera je razumela, s kakšnimi težavami se spopadam. Res hvala, saj sem bila takrat že čisto obupana…
Endometriozo so mi odkrili na UZ, ko sem bila stara 22. let in v istem letu sem morala tudi na operacijo (OP) – resekcijo desnega jajčnika. OP je bila laparoskopska. Ovarij je bil tudi priraščen na maternično steno. Opravljena je bila ovarioliza.
Nato se mi je pri 30-tih ENDO. ponovila in sem bila ponovno na OP, tokrat levega jajčnika (laparoskopska enukleacija ciste) in sprednje trebušne stene (elektrokoagulacija).
Zarastline so bile med maternico, jajcevodom, jajčnikom na sp.trebušno steno (opravljena adhelioza) ter tudi med jajcevodom in črevesjem, katere so bile prav tako razrešene.
Žarišča ENDO.tudi pod desnim ovarijem – elektrokoagulacija. Hemostaza desnega jajčnika zaradi ciste.
Zdaj sem stara 37 in imam ponovno težave zaradi močnih bolečin ter odvajanja blata. Levi jajčnik je priraščen k maternični steni, v črevesju pa vdor:
– hipoehogene občrevesne spremembe v steno črevesja skozi vse sloje, vključno s sluznico in nodusom (globina okoli 25 cm – distalna sigma),
– občrevesne hipoehogene spremembe v muskularis proprijo in nodus (globina 15 cm – srednji rektum).
Sem pred težko odločitvijo. Ali ponovna OP ali pa IVF (nimam še otrok). Kaj bi mi vi svetovali?
Zanima me tudi, kako bo z endometriozo in odvajanjem blata v nosečnosti, ko pa imam že zdaj težave.

Lep pozdrav,
Larisa

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Glede na obsežno endometriozo črevesa bi vam vsekakor svetovala najprej operacijo, ki bo pomembno zmanjšala vaše težave, izognili bi se pa tudi morebitnim zapletom s s strani črevesja, v nosečnosti.