Vprašanje: Maja

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Stara sem 37 let in imam od 22. leta diagnosticirano globoko pelvično endometrizo. Bila sem na 2 operacijah (starost: 22 let, 30 let): endo ciste na obeh jajčnikih in na potrebušju.

Po naravni poti nisem zanosila, bila sem na histeroskopiji zaradi suma pregrade, a je bilo vse OK, sem pa bila tudi 2x v postopku shranjevanja jajčec (4 zamrznjene), saj se mi je endometrioza pojavila še na črevesju.

Trenutno jemljem Visanne in imam skozi rjav izcedek, vmes pa še krvavitev. Je to normalno?

Zdaj me čaka odločitev ali najprej operacija in potem umetna oploditev ali obratno.
Zanima me, če imate izkušnje, kdaj je večja možnost zanositve. Imam pa že kar težave z odvajamjem blata in vedno hujšimi bolečinami, pa tudi plodnost je zelo nizka.

Hvala za mnenje in lep pozdrav,
Maja.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Rjav izcedek ob jemanju Visanne ni nič nenavadnega. Čeprav Visanne ni dokazano učinkovita pri globoki endometriozi, menim, da je upravičena najprej operacija, nato umetna oploditev. Kirurški poseg pri simptomatski endometriozi pomembno izboljša kakovost življenja, številni avtorji pa tudi poročajo o izboljšanju uspešnosti umetne oploditve po operaciji. Tudi moje izkušnje so take. Razen tega lahko pride pri simptomatski endometriozi črevesa tudi do zapletov v nosečnosti.