Vprašanje: Zaskrbljena

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Stara sem 30 let in imam potrjeno endometriozo. V letu 2016 sem že imela laparoskopijo in po operaciji mi je zdravnica povedala, da sem imela vse zaraščeno in da ni mogla vsega odstraniti. Imam jo tudi po črevesju. Nekaj mesecev sem prejemala hormonsko terapijo Vissane. S partnerjem sva bila v postopku IVF in v drugem poskusu z zamrznjenčkom sem zanosila. Junija 2017 sem s carskim rezom rodila zdravo deklico.
Nekaj mesecev po porodu so se bolečine vrnile. 2 meseca nazaj mi je kakšen teden pred menstruacijo začel uhajati urin. To se je začelo dogajati čez noč. Ko je prišla menstruacija je minilo. Naslednji mesec me je tri dni pred menstruacijo začelo stiskati v prsih. Občutek je bil zelo podoben kot bi imela zrak v pljučih. Bila sem pri pulmologu kjer ni videl nobenih posebnosti. Tudi urin mi je začel spet uhajati. Bila sem pri osebni zdravnici kjer mi je pogledala kri in vodo. Vse je bilo bp. Tudi ščitnica je bp. Edina sprememba ki se kaže je ta da je izvid pokazal neko vnetje, če sem prav razumela. Testirali so me za boreliozo kjer je negativno edino Igm proti antigenoma, Ospc in VIsE je pozitiven (33,55 E/mL). Rekli so da je neko vnetje.
Zanima me če je vse to lahko povezano z endometriozo (uhajanje urina in bolečine v prsnem košu) ?
Skrbi me, ker nihče ne ve kaj bi lahko bilo narobe. Lahko povem se to, da moje počutje je normalno brez večjih težav, razen omenjenega.
V maju sem naročena v Leonišču (cista na desnem jajčniku 3 cm), kjer mi bodo verjetno povedali kaj več ampak, ker me že resno skrbi se obračam na vas. So moje težave lahko povezane z endometriozo?

Se opravičujem, ker sem bila verjetno predolga.

Najlepša hvala za vas odgovor.

Zaskrbljena

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Uhajanje urina zaradi endometrioze je malo verjetno, razen če je šlo tudi za endometriozo mehurja, bolečine pa so verjetno posledice razvoja endometrioze. Bolj mi je sumljivo stiskanje v prsih. Endometrioza se, čeprav redko, lahko pojavi na poprsnici kar se pokaže kot pneumotoraks – uhajanje zraka v pljuča. Ker gre v glavnem za blažje oblike pneumotoraksa, je diagnoza pogosto postavljena pozno oziroma spregledana. V svoji praksi sem imela štiri take pacientke in vse smo uspešno zdravili. Edin zanesljiv diagnostični postopek je magnetna resonanca.