Vprašanje: Lana

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

ko sva se s partnerjem podala v IVF postopek, so pri meni odkrili na levi strani manjši endometriomček v velikosti malo manj kot 1 cm. Moja ginekologinja je mnenja, da laparoskopija ni potrebna, saj sem še mlada (stara sem 28 let in po literaturi endometriomčke manjše od 1cm naj ne bi operirali, saj ti naj ne bi ovirali zanositve?). Prav tako sem pridobila še mnenje dveh ginekologinj, ki sta ob ultrazvočnem pregledu podale isto mnenje, da bi bilo tvegano uničiti pri mojih letih, tisto kar je zdravo in bi z laporoskopijo počakali.
Ko sem bila na punkciji, mi je ginekolog dejal, da bi on operiral. Pridelala sem le eno jajčno celico, ki pa ni dozorela kar pomeni, da do transferja ni prišlo. Dobila sem hormonsko terapijo, ki je trajala nekje cca. 7-10 dni. Posebnih težav nimam, menstruacije na 28 dni, trajajo nekje do 7 dni, čutim bolečine v medenici, drugih bolečin ni in tudi krvavitve so srednje močne. Naredila sem tudi krvne preiskave, prilagam rezultate:
S-TSH 0,79 mIU/L, S-FSH 6,67 IU/L,
S-LH 4,28 IU/L, S-Prolaktin 22,60 ug/L, S-AMH 1,83 ng/ml.

Sem v dilemi operirati ali ne? Podajava se v jeseni v drug postopek in bi bila zelo vesela še vašega mnenja.

Hvala in lep pozdrav,

Lana.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Žal niste navedli kaj je bila indikacija za IVF. Res je čudno, da je bila pridobljena samo ena celica. Po mnenju Evropskega združenja za humano reprodukcijo, endometriome manjše od 4 cm ni nujno operirati, saj je uspešnost IVF primerljiva s tistimi ženskami, ki nimajo endometriomov. Bi se pa strinjala z ginekologom, ki vam je predlagal laparoskopijo. Z ultrazvokom ugotovimo le endometriozo v jajčniku, ne pa tudi ostalih oblik, predvsem peritonealne endometrioze, ki je lahko tudi vzrok za neplodnost in bolečine v mali medenici, ter zarastlin, ki so lahko tudi posledica endometrioze. Kirurška odstranitev teh sprememb omogoča visok odstotek zanositev.