Vprašanje: Nina

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

pred dvema mesecema sem imela laporoskopsi poseg kjer so mi odkrili endometriozo. Odstranili oz. posesali so mi vse endometrije/horde. Niso pa odstranili 2mm ciste ob jajčniku, saj naj bi operacija bila preveč rizična – zaradi nekakšne prekrvavitve.

Kot zdravljenje so mi predpisali tablete Sibilla po katerih pa sem dobila hude stranske učinke (vsakodnevni glavoboli – celo migrene, zelo boleče prsi – bolečine že pri normalni hoji, v teh dveh mesecih sem se celo zredila za 3 kg – z istim stilom življenja, itd.).

Kontracepcijske tablete sem jemala že ca. 13 let in z nobenimi nisem bila prav zadovoljna (predvsem se je poznalo na pridobivanju telesne teže in nihanju razpoloženja, libidu,…). Predpisanih sem že imela kar nekaj različnih, nakar sem se odločila, da enostavno preneham z jemanjem tablet. Življenje se mi je psihično in fizično enormno izboljšalo, dokler se niso začeli problemi z bolečinami in odkritju endometrioze.

Moje vprašanje se nanaša predvsem na to (glede na to, da mi telo ne prenaša dobro kontracepcijskih tablet – se pravi hormonov), kaj še sploh lahko storim? Veliko sem si prebrala na vaši strani in na drugih straneh, ampak me predvsem zanima kako se naj učinkovito zdravim če mi telo ne prenese hormonov?

Je dovolj, da obiskujem ginekologa pogosteje in se v primeru poslabšanja/bolečin spet odpravim na operacijo? Ali se lahko stanje oz. endometrioza poslabša v kolikor ne jemljem hormonov?

Predvsem ne vem kako se naj lotim učinkovitega zdravljenja brez hormonov in vpliva na telo v kolikor se zdravim s hormoni ali ne. Homeopatija mi je bolj kot priporočilo za lajšanje in ne kot odprava problemov.

Hvala za pomoč!

Nina

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Predvsem je potrebno natančno opredeliti za kako obsežno endometriozo gre. Na osnovi tega se potem odloči ali bi bila rešitev operacija ali zdravljenje s hormoni. Obstaja več kot 20 različnih oblik hormonov in sigurno bi se našel kakšen preparat, ki bi ga prenašali. Endometrioza se brez jemanja hormonov sicer lahko poslabša, ni pa nujno.