Vprašanje: Teja

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni.
Stara sem 36 let, imam dva otroka, trudimo se še za enega. Z zanositvijo imam vedno po dve leti težav, preden zanosim, splava nobenega, obe nosečnosti sta bili rizično vodeni. Potrjeno imam endometriozo in laparoskopsko odstranjeno, v družini je ista bolezen prisotna pri mami, teti in sestrični.
Zanima me, ali lahko endometrioza vpliva na vnetne procese v nožnici in maternici, namreč zaradi bakterijskih vnetij se z antibiotikom zdravim praktično vsaka 2 meseca, med nosečnostjo teh težav ni.
Zdravnica vzroka za to ne najde, odpravila sem možne dejavnike, kot so umivanje spolovila obeh pred odnosom, uriniranje po odnosu, ne uporabljam ščitnikov perila, samo bombažne hlačke, pri pranju ne uporabljam mehčalcev, ne pijem kave, alkohola, ne kadim, jem pretežno zdravo hrano, veliko zelenjave, sadja, na sladko »me potegne« teden dni pred menstruacijo, tako da je takrat čokolada obvezna.
Od laparoskopije so minila 4 leta, trenutno 1 mesec prejemam dabroston zaradi nedelovanja rumenega telesa, endometrioze in dismenoreje.

Teja

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Vnetje nožnice ni v nobeni povezavi z endometriozo. Če vam zdravnica še ni vzela brisa nožnice, da bi ugotovila, katere bakterije so prisotne, je to vsekakor treba narediti in na podlagi izvida predpisati ustrezno zdravilo. Ker ste imeli laparoskopijo pred 4 leti, obstaja možnost ponovitve, in ker navajate tudi dismenorejo, bi bilo morda smiselno laparoskopijo ponoviti.