Endometrioza je velika zdravstvena težava žensk. Potreba po ozaveščanju o bolezni in sodelovanju medijev pri tem je čedalje večja. Kljub temu opažamo, da endometrioza postaja vedno bolj prisotna tudi v medijskih prostorih. Z vami želimo deliti različne članke o endometriozi, ki so na voljo v slovenskem jeziku. Besedila predstavljajo različne poglede, informacije in zgodbe žensk z endometriozo, namenjene širši javnosti. Z veseljem bomo nove prispevke o endometriozi tudi objavile na naši strani.

 

2021

Tiha bolezen o kateri bi morali glasno govoriti Beti Burger, novinarka časopisa Dela, se je že v drugem članku posvetila endometriozi. K pripravi tokratnega prispevka so prispevale prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, dr, med., predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo UKC Ljubljana in Dnevnega centra za endometriozo (DCE), Tjaša Franko in Doroteja Perše. Veliko članic se je na nas obrnilo z razlogom ogorčenosti nad izjavo predstojnice. Društvo je pripravilo odziv, ki ga lahko preberete tukaj.

Bojana Ksela Rose: Bila sem zelo jezna ženska, škodilo je že mojemu zdravju Še eden od člankov, ki predstavlja zgodbo Bojane Ksela Rose, novinarke, ki se bori z endometriozo. Onaplus, maj 2021. 

Z ginekologijo se bori tudi za enakopravnost žensk Intervju z doktorsko študentko na Univerzi v Oxfordu Ano Kisovar, ki pravi, da jo je zgodba prijateljice v raziskovanje o endometriozi vpela še bolj osebno. Članek predstavlja pogled na endometriozo tudi iz vidika enakosti spolov. Delo, april 2021. 

Napovedali so ji, da ne bo imela otrok. Zdaj je drugič noseča. Intervju z Bojano Ksela Rose, novinarke, ki se bori z endometriozo. Revija Zarja Jana, april 2021. 

Endometrioza je mnogokrat še vedno spregledana bolezen Članek podaja najpomembnejše informacije o endometriozi. Bibaleze.si, april 2021. 

Endometrioza: Simptomi, vzroki za nastanek bolezni, zdravljenje in napačna diagnoza Članek ozavešča o endometriozi in izpostavlja pomembnost ozaveščanja o bolezni. Elle, marec 2021. 

6 žensk iskreno o tem kako je živeti z endometriozo Članek predstavlja zgodbe šestih pogumnih žensk s celega sveta, ki se borijo z edometriozo. Elle, marec 2021.

Čudež: znana Slovenka dokaz, da se tudi zdravniki lahko motijo Članek predstavi zgodbo Bojane Ksela Rose, novinarke, ki se bori z endometriozo in neplodnostjo. Poudarek je na njenem zdravljenju bolezni in povezanih stanj z komplementarno in alternativno medicino. Žurnal24, marec 2021.

2020

Kako je mlada Primorka dosegla neverjetni rekord Članek govori o Ani Čufer, ki je leta 2020 postavila nov ženski rekord v teku na Triglav in z njega. Na našega očaka je pritekla v pičli uri in 54 minutah, za sestop je potrebovala 58 minut – skupaj torej dve uri in 52 minut. Intervju se dotakne tudi Anine izkušnje z endometriozo. Siol.net, avgust 2020. 

Slovenke o endometriozi: krvavela sem tudi po tri tedne O endometriozi preko zgodb treh Slovenk, ki se spopadajo z njo. Poleg tega članek podrobno predstavi bolezen, njene simptome, diagnostične postopke in oblike zdravljenja. Onaplus, julij 2020. 

“Nimam spolnih odnosov saj še dve uri po tem čutim grozno bolečino (kakšno je življenje z endometriozo) Članek je oblikovan na podlagi rezultatov ankete o simptomih endometrioze. Cosmopolitan, julij 2020. 

2019

Boleča menstruacija je lahko endometrioza Oddaja v kateri je Društvo Endozavest predstavilo endometriozo. Radio prvi, RTV SLO, junij 2019.

Endometrioza: huda ženska bolezen, ki je ne jemljejo dovolj resno Članek podrobno predstavi bolezen, njene simptome, diagnostične postopke, oblike zdravljenja in možne zaplete. Onaplus, marec 2019.

Za endometriozo trpi do 15 odstotkov žensk Informativni prispevek o endometriozi. MMC, RTV SLO, marec 2019.

“Ko sem slišala dolgo ime diagnoze, sem se počutila kot edina na svetu s to boleznijo.” Intervju s Kristino Budna Rovšnik (Kristinin blog), ki se bori z endometriozo. Delo, januar 2019. 

2018

Endometrioza: Utrujenost najpogostejši simptom, vendar se o tem ne razpravlja Članek povzema raziskavo, v kateri je sodelovalo 1120 žensk iz Švice, Nemčije in Avstrije. Polovica teh žensk ima diagnosticirano endometriozo. Na podlagi odgovorov so raziskovalci ugotovili, da se več kot polovica žensk z endometriozo spopada s simptomom pogoste utrujenosti. Med ženskami brez endometrioze se je s kronično utrujenostjo spopada vsaka peta. Žurnal24, julij 2018.

2017

Tematska številka Časopisa Po moč – časopisa študentk in študentov socialnega dela Endometrioza & menstruacija. V številki si lahko preberete prispevek o pogledu na endometriozo (članek Tjaše Franko Vsaka deseta ženska) in menstruacije (članek Laure Radešič Kaj imata skupnega menstruacija in socialno delo) iz vidika socialnega dela, ter predstavitev našega društva. Časopis Po moč, maj 2017.  

Sonja Javornik: Grizla sem si roko, da sem preusmerila bolečino Intervju z novinarko Sonjo Javornik, ki se bori z endometriozo. Onaplus, april 2017.

Endometrioza – nevidna bolezen, ki pesti marsikatero žensko Notranjsko primorske novice so 22. marca 2017 na svojem spletnem portalu objavile prispevek z naslovom Endometrioza – nevidna bolezen, ki pesti marsikatero žensko. V njem sta predstavljena endometrioza in Društvo Endozavest. Prispevek je 31. marca 2017 izšel tudi v tiskani obliki. Notranjsko primorske novice, marec 2017.

Pogovor o endometriozi – Intervju na TV Dravograd Na naše pozive medijem se je odzvala tudi lokalna televizija TV Dravograd, kjer so bili pripravljeni posneti obsežen studijski intervju o endometriozi in našem društvu. Vabilu smo se z veseljem odzvale. Naše društvo je predstavljala Branka Pestar, ki je odgovorila na vrsto novinarkinih vprašanj o endometriozi. Je zelo poučen, saj zajema ogromno informacij o endometriozi. TV Dravograd, marec 2017. 

Endometrioza – vsaka deseta jo ima Na spletnem portalu Za starše je bil 14. marca 2017 objavljen prispevek o endometriozi, v katerem so izpostavili simptome endometrioze, vzroke za nastanek in še nekaj nasvetov. Za starše, marec 2017. 

Ste že slišali za endometriozo? Prispevek o endometriozi objavljen na spletnem portalu Zdravje.si, marec 2017.

Boleča menstruacija je lahko znak bolezni Časopis Žurnal24 je o endometriozi in našem društvu napisali članek. Poleg kratke predstavitve same bolezni in nekaj osebnih izkušenj je vključen tudi intervju z našo strokovno sodelavko in častno članico Društva Endozavest doc. dr. Martino Ribič Pucelj. Odgovorila je na vprašanja novinarke, ki so se večinoma nanašala na endometriozo med mladostnicami. Prispevek je dvignil nemalo prahu tudi na družbenih omrežjih. Žurnal24, marec 2017.

2016

Ko boli trebuh V oddaji Turbulenca na RTV4 je bil govor tudi o endometriozi. Gostja v oddaji je bila tudi specialistka ginekologije, doc. dr. Helena Ban Frangež z Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Turbulenca, RTV4, maj 2016.

Endometrioza v oddajah “Zdravje je!” Na novomeški televiziji Vaš kanal sta bili aprila 2016 predvajani dve oddaji »Zdravje je!«, v katerih je gostovala doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., strokovna sodelavka in častna članica našega društva.
V prvi oddaji »Ženska in njeno zdravje« je bil govor o splošnem zdravju žensk. Celostno zdravje žensk lahko razdelimo v tri obdobja: dobo odraščanja – adolescenca (do 19. leta), dobo plodnosti (od 19. do 49. leta), ki se konča v menopavzi. Vsako obdobje ima svoje značilnosti – predvsem v skrbi za zdravje kot tudi nekaterih bolezenskih spremembah, ki so specifične za ta obdobja. V Sloveniji je veliko narejenega na področju ozaveščanja mladostnic na ginekološkem področju, a vendar je to večinoma usmerjeno samo v varno spolnost, uporabo ustrezne kontracepcije in preprečevanje nezaželenih nosečnosti. Pri tem imajo veliko vlogo šole in starši. Menstruacija nastopi med 11. in 12. letom, redko pa se pojavi tudi prezgodnja (pred 9. letom) ali prepozna (po 16. letu) menstruacija. Pri ženskah v rodnem obdobju je velik poudarek na rednih ginekoloških pregledih, vendar jih vse ženske ne opravljajo redno. Bris materničnega vratu je možno opraviti vsaka tri leta, če je ta normalen. Ta možnost je pripomogla k zmanjšanju pojavnosti raka na materičnem vratu. Delno je k temu pripomogel program Zora, delno pa so se tudi ginekologi sami angažirali in vabijo svoje pacientke na preglede. Ženske se vse pozneje odločajo za prvi porod, čeprav naj bi bila optimalna starost za prvega otroka 25 let. Starost ženske ob prvem porodu se je zvišala za 3 leta – na to vplivajo socialno-ekonomski razlogi, študij, stanovanja – vse to pripomore k temu, da se ženske za porod odločajo pozneje. Velika težava v tem obdobju je tudi neplodnost (pri obeh spolih!) – pri tem se velikokrat zgodi, da se pozornost usmeri samo v žensko, pri kateri so raziskave veliko težje kot pri moškem.
Druga oddaja »Endometrioza« pa je bila namenjena izključno tej bolezni. Obvezen ogled za vse, ki si želite izvedeti kaj več o endometriozi!

2015

Endometrioza in neenakost spolov Članek Ane Cergol Paradiž se dotika teme, ki pomembno vpliva tudi na težave, povezane z endometriozo, to je neenakost spolov. Povezovanje medeničnih bolečin s psihološkimi težavami, denimo histerijo, ima dolgo zgodovino in še danes ta napačen koncept pripomore k poznemu diagnosticiranju, indiferentnosti oziroma poznemu raziskovanju bolezni. Spol.si, april 2015. 

Endometrioza s prof. dr. Edo Vrtačnik Bokal, dr. med. Prisluhnite posnetku radijskega pogovora o endometriozi s prof. dr. Edo Vrtačnik – Bokal, dr. med., predstojnico Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Radio Prvi, RTV SLO, marec 2015. 

2011

Zahrbtne ciste botrujejo vrsti tegob Za Primorske novice sta o endometriozi spregovorili doc. dr. Martina Ribič Pucej in dr. Vesna Šalamun. Primorske novice, februar 2011.