Vprašanje: Špela

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

pred letom in pol sem imela laparaskopijo kjer so mi odstranili endometriom na desnem jajčniku. Po operaciji so mi svetovali jemanje kontracepcijskih tablet Cerezete, ki pa jih nisem dobro prenašala (hudi glavoboli in mravlinčenje v nogah) zato sem jih prenehala jemati. Imam tudi krčne žile. Dva meseca nazaj sem bila prvič na pregledu v Dnevnem centru za endometriozo in tam so mi svetovali oziroma me prepričali, da moram jemati hormonske tablete saj sem še mlada (35. let) češ da se mi bo sigurno zopet endometrioza ponovila in da je to najboljša izbira za preprečevanje nastanka endometrioze. Sicer sem sedaj res začela jemati tablete Sibila ampak imam zopet rahle glavobole in neprijetno bolečino v nogah. Strah me je jemati kontracepcijo, po drugi strani pa me je strah, da bi se mi endometrioza ponovila in da bi jo lahko s tabletkami “preprečila”. Hkrati pa me je strah, da bodo tabletke prikrile novo razrast endometrioze. Ali obstaja kakšna druga rešitev kot pa jemanje hormonskih tablet in ali lahko jemanje tablet prikrije endometriozo po tem ko si že bil operiran in je načeloma nimaš več? Katere hormonske tablete so najprimernejše za preprečevanje endometrioze?

Vnaprej hvala za odgovor.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Po kirurški odstranitvi endometrioze se ta ponovi približno v 20% v 2 letih. Ponovitev je pogostejša pri obsežni endometriozi, obojestranskih endometriomih in več endometriomov v jajčniku. Pooperativno zdravljenje s hormoni pomembno zmanjša možnost ponovitve, nikakor pa ne prekrije novo nastale endometrioze.

Hormonske tablete imajo res nekaj stranskih učinkov, ki pa praviloma pojenjajo po 3 mesecih jemanja, zato nikoli ne svetujemo prehitro prekinitev zdravljenja. Pogosto navajajo različne stranske učinke ženske, ki imajo odklonilno stališče do teh tablet.
V kolikor v bližnji prihodnosti ne načrtujete nosečnosti, bi vseeno svetovala jemanje. Lahko poskusite tudi s tabletami Visanne, vendar bodo tudi tu na začetku jemanja blagi stranski učinki.

Lp

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj: https://endozavest.si/o-endometriozi/na-koga-se-obrniti/