Predavanje: Spregovorimo o endometriozi

| | Categories: Novice

Endometrioza je kronična, hormonsko odvisna bolezen, pri kateri se endometriju (maternični sluznici) podobno tkivo pojavi izven maternične votline. Ocenjujejo, da je njena prevalenca pri ženskah v reproduktivnem obdobju 10–15%. V Sloveniji nimamo natančnih epidemioloških podatkov, zato je pogostost obolelih ocenjena na podlagi raziskav v razvitem svetu, s katerim se primerjamo, in pomeni okoli 30.000 do 40.000 žensk. Endometrioza je pogost vzrok neplodnosti, bolečin v času menstruacije, bolečin med spolnimi odnosi in tudi kroničnih bolečin v spodnjem delu trebuha. Zdravljenje poteka kirurško, hormonsko ali kombinirano. Predvsem je pomemben individualen pristop k zdravljenju. 

Letos mineva 15. obletnica, odkar je Evropska unija na pobudo italijanskih aktivistk z endometriozo bolezen razglasila za socialno bolezen, saj ta vpliva na fizično, psihično in socialno življenje žensk in je v Evropi najpogostejši vzrok za izostanek od dela in iz šole. Z namenom obeležitve tega dogodka Društvo Endozavest s partnerskimi organizacijami organizira serijo dogodkov pod skupnim sloganom Spregovorimo o endometriozi

Na predavanju namenjenem študentom in študentkam medicine, in vsem zainteresiranim, bodo sodelovale doktorske študentke Univerze v Oxfordu. Spregovorile bodo o tem, kaj se trenutno dogaja na področju raziskovanja endometrioze, zakaj je pomembno, da mladi medicinci in medicinke dobro poznajo bolezen ter jim predstavile potencialne karierne priložnosti na področju ženskega in reproduktivnega zdravja.

71db7a613ef917d9bf58d81ef03897de 300x300 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziMagda Marečková, BSc (Hons), MSc, je dodiplomski študij reproduktivne biologije končala na Univerzi v Edinburgh una Škotskem in nadaljevala z magisterijem iz regenerativne biologije in medicine na Tehniški Univerzi v Dresdnu, Nemčija. Pri svojem doktorskem projektu se osredotoča na preučevanje človeškega endometrija pri zdravih ženskah in bolnicah z endometriozo na ravni posamezne celice. Poleg tega je cilj njenega projekta opredeliti endometriotično tkivo z uporabo enoceličnega RNA-sekvenciranja. S preučevanjem celične sestave tako endometrija kot endometriotičnega tkiva želi raziskati, kakšno vlogo bi lahko imele različne vrste celic pri patogenezi bolezni.

Ana 300x297 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziAna Kisovar, dr. med., je končala študij splošne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani ter v Heidelbergu v Nemčiji. Oktobra 2020 je začela podiplomski študij na področju ženskega in reproduktivnega zdravja na Univerzi v Oxfordu. Ginekologija je njena strast že od zgodnjih študijskih let in s časom je spoznala, kaj pomeni, da endometrioza prizadene 190 milijonov žensk v reproduktivni dobi. Bolezen, pri kateri tkivo, ki sicer tvori notranjo plast maternice, raste zunaj maternične votline lahko povzroči neznosne bolečine in pomembno vpliva na plodnost. Pri svojem doktorskem projektu raziskuje, ali se podtip imunskih celic T v maternici pri bolnicah razlikuje od zdravih žensk in ali bi to lahko prispevalo k neplodnosti povezani z endometriozo.

danielleperro 300x300 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziDanielle Perro, BMSc (Hons), je dodiplomski študij interdisciplinarnih medicinskih znanosti in fiziologije končala na Univerzi v Zahodnem Ontariju v Kanadi. Pri svojem doktorskem projektu pod vodstvom dr. Christiana Beckerja, dr. Katy Vincent in dr. Krine Zondervan preučuje vlogo mikroveziklov pri posredovanju bolečine, povezane z endometriozo. Bolečina je eden od značilnih simptomov bolezni, vendar je malo znanega o tem, kaj jo povzroča. Mikrovezikli imajo znane posledice na vnetne poti drugih vnetnih bolezni, kot je revmatoidni artritis, zato je še posebej zanimivo opisati, količinsko opredeliti in identificirati celični izvor mikroveziklov v zvezi z bolečino pri endometriozi. 

 

Na dogodek se je potrebno predhodno prijaviti na: . Prijave zbiramo do 6. marca 2022.
Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku.

Vabljene_i!

Dogodek organizira Društvo Endozavest skupaj z:
zveza logo 300x106 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziDSMS logo vector 300x187 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziVirus vektorska 295x300 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziDSMM logo 300x101 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziljubezen logo 300x278 - Predavanje: Spregovorimo o endometriozi300x400 pokoncen 225x300 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziUniversity of Oxford - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziNDWRH 300x95 - Predavanje: Spregovorimo o endometriozi Endo care 300x93 - Predavanje: Spregovorimo o endometrioziIMG 2938 259x300 - Predavanje: Spregovorimo o endometriozi