Predavanje: Bolečina in spolnost

| | Categories: Novice

Endometrioza – pogosta bolezen žensk, ki se opisuje kot pojav tkiva podobnega maternični sluznici (endometriju) zunaj maternične votline – bolnicam prinaša veliko izzivov, ki lahko pomenijo tudi življenjske spremembe in pomembno vplivajo na kakovost njihovih življenj – tudi glede njihove spolnosti. Spolno zdravje in zdrava spolnost osnovana na samopoštovanju, pozitivnih vidikih seksualnosti in vzajemnem spoštovanju v medosebnih odnosih, ne pomenita le odsotnost bolezni, temveč sta pomemben vidik kvalitetnega življenja, splošno dobrega počutja in celostnega zdravja, zato je izredno pomembo skrbeti za ustrezno, dobro in temeljito osveščenost. Obravnavati ju je potrebno večdimenzionalno, saj nanju vplivajo raznoteri dejavniki – biološki, psihološki, odnosni, socialno-kulturni s pridobljenimi stališči in prepričanji o spolnosti.

Na dogodku se bomo pogovarjale_i o bolečini in spolnosti. Z nami bo dr. Gabrijela Simetinger, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, socialna delavka, specialistka spolne medicine z evropskim izpitom in medicinska seksologinja.

O predavateljici:

Simetinger scaled 300x300 2 - Predavanje: Bolečina in spolnostDr. Gabrijela Simetinger je zaposlena v splošni bolnišnici Novo mesto, kjer dela kot ginekologinja in porodničarka, že deveto leto zapored pa dela tudi v seksološki ambulanti, kamor po nasvet in morebitno terapijo pridejo ženske s težavami v spolnosti. Je tudi predsednica Slovenskega seksološkega društva. Pri svojem delu se pogosto srečuje z različnimi spolnimi stereotipi in pričakovanji, ki jih ima družba do žensk in njihove seksualnosti. Prav ti so pogosto razlog za nastale težave, zaradi katerih se ženske nanjo obrnejo po pomoč, zato njen pristop temelji na interdisciplinarnem povezovanju medicine, sociologije in feminizma. Ženske uči, kako spoznati svoje telo, kako sprejemati svoje želje in potrebe, kako se znebiti občutkov krivde in sramu, ki so povezani s (telesno) samopodobo in spolnostjo, ter kako v (spolnih) odnosih postaviti meje. Je tudi ena izmed redkih ginekologinj in zdravstvenih delavk pri nas, ki javnost ozavešča in izobražuje o vaginizmu. Njeno aktivno prizadevanje k spreminjanju zakoreninjenih prepričanj in družbenih dogm o spolnosti zaobjema drugačen pogled tako na žensko kot moško seksualnost ter sprejemanje različnih spolnih identitet in seksualnosti. V času, ko v javnost prihaja vse več zgodb o spolnih nadlegovanjih in zlorabah žensk, ter v času, ko so reproduktivne pravice žensk vse bolj pod udarom neokonzervativnih migozinih poskusov krčenja le-teh, je še toliko bolj pomembno, da v javnem in vsem dostopnem zdravstvenem sistemu delujejo zdravnice_ki in druge_i zdravstvene_i delavke_ci kot so Gabrijela Simetinger.

Informacije o dogodku:
Kdaj: V sredo, 16. marca 2022 ob 19. uri.
Kje: Dogodek bo potekal preko spleta (Zoom).
Na dogodek se je potrebno predhodno prijaviti. Prijave zbiramo na , s pripisom Prijava na dogodek, 16. 3. 2022. Prijave zbiramo do 13. 3. 2022.
Dogodek je brezplačen, dobrodošel prostovoljni prispevek.

Vabljene_i!