Vprašanje: Kim

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,
Stara sem 29 let, leta 2018 sem imela prvo operacijo endometrioze (v levem jajcniku kar veliko cokoladno cisto, zarastline v potrebusnici, na crevesju so mi jo pustili dokler mi ne bo delala tezav,…)
Menstruacijo imam na priblizno 23dni, kdaj tudi prej in so dolge od 8 do 10dni, zelo mocne in bolece.

Endo se mi je vrnila na vsa mesta po 8 mesecih od operacije, ginekolog mi je predlagal 6 mesecev, da probava zanositi a zal ni uspelo in sledila je se ena operacija februarja 2020.
Odkrili so mi tudi pregrado na maternici in vse to odpravili v tej operaciji.
Ker sem leta 2018 pri prvi op. podpisala neke letne raziskave na jajcnikih in ostalih zadev, sem imela par mesecev za tem spet let o preiskavo in sledili so rezultati.

Roma index pred meno. – 20,2
Fsh – 5,5
LH – 5,5
AMH plus – 1,58

Moram povedati, da je imela endo. tudi moja mama, ki me je rodila pri 25ih in potem ni mogla vec zanositi, pri 30ih je bila prakticno ze v meni, na vseh umetnih hormonih.

Ker vem, da so moji rezultati zelo slabi za moja leta, lev jajcnik je prakticno fuc, sva po tej operaciji z mozem spet poskusala zanositi a zal spet nic, potem sva sla novembra 2020 na IVF.

Dali so mi kar mocno dozo glede na rezultate in pridelala sem 5 celic samo z desnim jajcnikom, ker levega je ze bolj malo po vsem tem kar je prestal.
Tam so spet opazili cokoladno cisto – endo v levem jajcniku.
Moram povedati, da me je res prizadelo spet po parih mesecih operacije ista zgodba, ker sta mi dva ginekologa ze povedala svoje mnenje, ce bi sla se na eno operacijo (torej tretjo) sem pa res skoraj da ne oplela z zanositvijo.

Na IVF postopku sta se oplodili dve celici in vstavili so mi obe moruli.

Zal sem dobila mocno krvavitev se pred testom nosecnosti in mi je bilo jasno, da spet nic ni.

Zanima me, ali naj cez 3 mesce zopet probam z IVF, endo se mi siri vsak mesec bolj in upam, da ne bom primorana na OP.

Rada bi vprasala tudi, ce vsa stimulacija jajcnikov vpliva na razvoj oz. razsiritev endo?

Ce se delate samoplacnisko bi se rade volje oglasila, ker sem probala ze marsikaj in nic ne uspe, endometrioza pa me razzira od znotraj in me skrbi, da mi bo povzrocila totalno neplodnost, predvsem si pa zelim vase mnenje, ker ste v tem strokovnjak.

Najlepsa hvala za odgovor,

Kim

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Zal nimam vec ambulante v DC Bled, da bi vam svetovala na osnovi pregleda. Vasa situacija res ni najboljsa, vendar izvidi klju temu niso tako zelo slabi. Morda bi pred ponovno operacijo poskusila se enkrat z IVF, ce se v centru kjer opravljate postopek s tem strinjajo. Ce bo kljub vsemu potrebna ponovna operacija, bi se posvetovala kje opraviti poseg saj je uspesnost operacije zelo odvisna od kvalitete operacije.
Sam postopek IVF naj ne bi vplival na poslabsanje endometrioze.