Deli svojo zgodbo – #sledirumeni

| | Categories: Novice

Endometrioza v življenje posameznice in njenih bližnjih prinese nemalo vprašanj, različnih občutkov in življenjskih lekcij. 

Zato si tudi letos prizadevamo zbrati čim več vaših izpovedi o tem, kako je potekala vaša pot od prvega simptoma, ki ga lahko povežete z endometriozo, pa vse do potrjene diagnoze. 

Akcija je letos dobila tudi novo ime 👉#sledirumeni💛

20200303 092211 00006824174540793913777 - Deli svojo zgodbo - #sledirumeni

Preberite si del zapisa naše prostovoljke in endosestre, ki je za endometriozo izvedela pred kratkim in razmeroma hitro prišla do diagnoze. 

»Z besedo endometrioza sem se seznanila konec leta 2018, ko sem svoji osebni ginekologinji prvič spregovorila o vseh opažanjih in spremembah v telesu. Takrat sem rekla: Endo kaj? Pri meni menstruacija v bistvu nikoli ni bila mesečna. Bila je ciklična, z odstopanji in v letu 2018 sem začela opažati, da so moje bolečine iz meseca v mesec močnejše in trajajo približno dva tedna. Kri že nekaj let ni bila samo lepe, rdeče barve. Meni se je zdela zoksidirano rjava.«

Zelo pogosto se dogaja, da ženske veliko simptomov jemljemo kot nekaj normalnega in pogosto čakamo (pre)dolgo, preden jih sploh omenimo ginekologu. Ob zbranem pogumu je izrednega pomena dober odziv ginekologa – kar je naša endosestra tudi prejela. 

»Ob teh opažanjih je bil nemudoma narejen ultrazvok, kjer sta bili razvidni dve manjši tvorbi. Takrat se je porajalo vprašanje, ali je to endometrij. Z napotnico v roki sem odšla na pregled v bolnišnico. Drugo mnenje se od prvega ni bistveno razlikovalo. Tako sem v zelo hitrem času prišla do datuma za laparoskopijo. Od prvega suma, kaj bi lahko bil vzrok mojim mesečnim bolečinam, sem seveda zelo veliko svojega prostega časa namenila branju o tem, kaj je endometrioza in kako živeti z njo.«

Nekaterim morda samoraziskovanje ni dobra izbira, a pri endometriozi se pogosto izkaže za dobrodošlo. Tako ženska sploh izve, kaj diagnoza predstavlja. 

Screenshot 20200219 101842 1 1024x435 - Deli svojo zgodbo - #sledirumeni

Ob pogovoru z ženskami se pojavlja vzorec, da jih veliko pogreša prave informacije in usmeritve, ko se z zdravniki pogovarjajo o endometriozi. Realno je tudi premalo znanega o endometriozi in njenem zdravljenju, torej so možnosti v okviru zdravstva omejene. 

Zato se pogosto lotijo raziskovanja stanja in iskanja zanje primernih rešitev. 

»S kar nekaj informacijami in razumevanjem o spremenjenem stanju v svojem telesu sem tako prestala operativni poseg. Izkazalo se je, da imam globoko endometriozo. Večina tkiva je po zaslugi dobro izobraženega kadra bila odstranjena. In kakor vidim zdaj, se je po operaciji moje življenje začelo od začetka.« 

Življenje prinaša veliko preizkušenj, soočenje z diagnozo endometrioze in sprejetje vsega, kar s seboj prinaša, je za veliko žensk ena izmed težjih. 

Zato vas vabimo, da se nam pridružite tudi vi. Pomagajte ženskam spoznati, da v svojih težavah niso same, morda katero opogumiti in ji s svojo izkušnjo pomagati, da bo prišla do prave diagnoze.

Kako sodelujete?

Vzemite list papirja, zapišite, katere simptome ste doživljale (in koliko časa) ter kateri simptom je ustvaril prelomnico, da ste prišle do diagnoze

Dopišite #sledirumeni in nam pošljite sliko zapisa na ali v zasebno sporočilo na Facebook oziroma Instagram. 

Tako kot smo si ženske med seboj različne, tako tudi različno dojemamo diagnozo in njene posledice. Pomembno pa je, da se slišijo vse zgodbe <3

Tiste najbolj boleče, kjer je endometrioza močno posegla v normalno delovanje posameznice. 

Pa tudi tiste pozitivne, zgodbe upanja in hvaležnosti, kamor sodi tudi zaključek zgodbe naše endosestre in pridne prostovoljke. 

»Sama menim, da si lahko z življenjskim slogom, razumevanjem telesa in seveda tudi z zavedanjem, kakšen vpliv ima prehrana na kakovost našega življenja, zelo pomagamo. Sama to izkušnjo in način življenja vidim predvsem kot nekaj, kar mi je bilo podano, da se nekaj naučim. Predvsem o sebi in še toliko več o življenju. Tako danes živim s hvaležnostjo vsak dan, ko ne čutim bolečine ‒ in ko jo, poskušam ugotoviti, kaj jo je zbudilo ‒, in s hvaležnostjo, da smo obdani s tako čudovito naravo, ki nam daje toliko naravne in zdrave prehrane, pa čudovite razglede in zares svež zrak. Hvaležna sem za ljudi, ki delijo svoje izkušnje in svoje trenutke, da s(m)o tukaj, ko jih potrebujemo.«

Naš glas je pomemben <3