Izguba ledvice -Dr. Shaheen Khazali, specialist za endometriozo

| | Categories: Novice

*GRAFIČNO OBČUTLJIVA OBJAVA- (V nadeljevanju najdete primer uničene ledvice*)

Včeraj, sem operiral žensko, ki je izgubila levo ledvico zaradi endometrioze. Dan prej, sem operiral žensko, ki bi desno ledvico izgubila, če operacije ne bi bilo.

In še vedno lahko slišimo, da je “endometrioza bolezen neprimernega načina življenja”.

To me močno razjezi. “

Dr. Shaheen Khazali, specialist za endometriozo

img 20191204 074441 3878684723027187073187 - Izguba ledvice -Dr. Shaheen Khazali, specialist za endometriozo

Dr. Shaheen Khazali, specialist za endometriozo

Endometrioza res lahko dodatno napreduje zaradi hormonskih motilcev in nekaterih drugih faktorjev

A odlaganje celotne teže bolezni na žensko z besedami, da je njen življenski slog kriv za bolezen (oziroma z drugimi besedami, ženska pogosto zgolj sliši, da je za vse skupaj kriva sama – in mora sama tudi ukrepat, pa bo zdrava…) ni primerno!😰

Ko upoštevamo še dejstvo, da so ženske pred postavljeno diagnozo pogosto že depresivne, saj so v soočanju z težavami endometrioze (morda) naletele na neposlušanje, nerazumevanje težav in minimaliziranje, odslavljanje,…

Je to zelo nevarno in zavajujoče, saj lahko žensko pripelje na rob obupa, ali pa do zanikanja težav in izgube ledvice (ali drugega organa). 😱

img 20191204 074441 3868032842686905628060 - Izguba ledvice -Dr. Shaheen Khazali, specialist za endometriozo

To sliko je ob zgornji izjavi delil kirurg in specialist.

Čeprav tudi mi vedno spodbujamo ženske, naj poskusijo uvesti spremembe v življenje, je način tega predloga zelo pomemben.

Nevarno je tudi zato, ker to ni generalen nasvet, ki bi “prinesel olajšanje” vsem posameznicam, ker v primeru endometrioze lahko sprememba načina življenja drastično vpliva na počutje, lahko pa sploh ne. 🧐

Ženska, pa bo v tem primeru pogosto obtoževala sebe, razočarana nad sabo, ker ji ne uspe itd. Čeprav morda ni (še) našla ustrezne kombinacije ‘omejitev’.

S tem pa je še povečala možnosti za razvoj depresije (ali poglobitev le te).

Depresija je pogosto spremljajoča diagnoza endometrioze – ne vzrok za nastanek!

ŽENSKE SO DEPRESIVNE ZARADI ENDOMETRIOZE, NE PA DA IMAJO ENDOMETRIOZO ZARADI DEPRESIJE.

Pred časom, smo študentki Ingrid Šilec pomagale pri njeni razikave in vas povabile k sodelovanju.

screenshot 20191205 0630128428821397722197 - Izguba ledvice -Dr. Shaheen Khazali, specialist za endometriozo

Rezultati so podani na podlagi 60 primernih oseb, raziskovala pa je Kakovost življenja žensk z endometriozo.

V nadeljevanju delimo z vami povzetek njene diplomske naloge.

V zadnjem delu prispevka pa najdete tudi povezavo na celotno diplomsko delo.

Ugotovili smo, da endometrioza vpliva na spolno življenje žensk, saj ima kar 97 % anketirank boleče spolne odnose, posledično pa večkrat pride do prekinitve in izogibanja spolnim odnosom ter občutkov krivde in strahu pred spolnimi odnosi. Pri aktivnostih imajo anketiranke največ težav in občutkov nelagodja pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti v službi ali šoli (92 % anketirank), prav tako pa se pojavljajo težave in nelagodje v veliki meri tudi pri ostalih dnevnih aktivnostih. Velikokrat imajo tudi občutek, da drugi ne razumejo njihove bolezni (95 % anketirank) in mislijo, da so samo občutljive in tarnajo (86 % anketirank). Prav tako pa se pogosto pojavljajo občutki obupa, nihanje razpoloženja in znižana samopodoba.
Diskusija in zaključek: Endometrioza vpliva na spolne odnose, psihično in čustveno stanje obolelih žensk ter predstavlja omejitve in nelagodje pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti. Je bolezen, ki znižuje kakovost življenja v več pogledih. Zato je pomembno, da se ženske ustrezno zdravi in se jim omogoča čustvena, psihična ter fizična podpora.

Ženske rabimo podporo, neko ekipo, ki nas bo spremljala in podprl na poti do ugotovitve, kaj je tisto, kar nam bo prineslo dobre rezlutate.

Dejstvo je, da nastanek kljub raziskavam in različnim teorijam sploh še ni pojasnjen, vse več pa se govori o avtoimunosti ter ključni vlogi imunskega sistema.

Potrebno je sprejeti, da je endometrioza resna bolezen…

Ne samo boleča menstruacija
Ne samo neplodnost
Ne samo posledica neprimernega življenja
Ne samo depresivna pacientka ki jamra

Endometrioza je multifaktorialna in visoko individualna bolezen, ki ob neprimerni obravnavi lahko ženski uniči življenje in ji vzame ledvico, črevesje, mehur ali slepič.

Vsaka posameznica si zasluži kvalitetno obravnavo in možnost, da se operativno endometrioza iz telesa odstrani (s tem pa morda doživi tudi eliminacijo simptomov).

Predvsem pa se zaščiti pred nepotrebno izgubo organov!💛

Viri:

Dostop do diplomske naloge:

https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=73474&lang=slv

Izjava zdravnika je povzeta iz objave na njegovem Facebook profilu.