Orilissa (elagolix) – Zdravilo za endometriozo

| | Categories: Novice, Objave

V torek, 24.7. je Zvezna agencija za hrano in zdravila (ang. Food and Drug Administration, kratica FDA) odobrila uporabo novega zdravila Orilissa (elagolix). Zdravilo, ki je registrirano za zdravljenje endometrioze, je plod sodelovanja podjetja Abbvie in Neurocrine Biosciences, Inc.. Na trg bo prišlo predvidoma avgusta 2018. Zaenkrat se še ne predvideva njegova uporaba ali ponudba v Sloveniji, pa vendar je to pomemben mejnik v svetu endometiroze, ki si zasluži omembo.

abbvie 300x225 - Orilissa (elagolix) - Zdravilo za endometriozo
Neurocrine Biosciences Inc. 300x61 - Orilissa (elagolix) - Zdravilo za endometriozo

Pomembnost seznanitve z zdravilom je tudi zato, ker nekatere posameznice iz Slovenije na zdravljenje hodijo v tujino (Italija, Avstrija, …), kjer pa bo omenjeno zdravilo morda na voljo že v prihodnjem letu.

 

 

O zdravilu Orilissa

Zaradi multifaktorialnosti endometrioze je medikamentno zdravljenje le-te zelo zahtevno in posredno. V uporabi sta dve možnosti takšnega zdravljenja: protibolečinsko zdravljenje ali hormonsko zdravljenje. V Sloveniji se kot hormonsko zdravljenje endometrioze najpogosteje uporabljajo bodisi različne kontracepcijske tablete, Dabroston in  Vissane. Orilissa sodi v skupino hormonskih zdravil in je GnRH analog.

 

Zdravilo je dostopno v obliki tablet za vsakodnevno uporabo (trenutno je govora o dveh različnih dozah: 150mg tableta enkrat dnevno ali 200mg tableta dvakrat dnevno). Raziskovalci na podlagi študije predlagajo bolj intenzivno terapijo (200mg tableta dvakrat dnevno za dobo maksimalno šest mesecev) ali manj intenzivno (150mg tableta enkrat dnevno za dobo do dveh let).  Delovanje GnRH analoga je takšno, da v telesu ustavi hormonske funkcije, ki so odgovorne za nastanek ovulacije in menstruacije, kar na hitro lahko povzamemo, da žensko popelje v stanje umetne menopavze. S tem naj bi se rast endometrioze ustavila, saj je le-ta močno povezana z menstrualnim ciklusom. Ko ženska s terapijo preneha se njen ciklus vzpostavi nazaj in ponovno dobi menstruacijo.

Orilissa 300x164 - Orilissa (elagolix) - Zdravilo za endometriozo

 

Zdravilo, se je izkazalo za uspešno pri izboljšanju bolečine med menstruacijo, ne menstrualni pelvični (medenični) bolečini in bolečini med spolnim odnosom, zato je smiselno, da se zdravilo uporablja le pri tistih pacientkah, pri katerih druge oblike zdravljenja niso bile uspešne, omenjene težave pa kljub vsemu ostajajo.

 

Kaj pa stranski učinki?

 

Tako kot vsako zdravilo tudi Orilissa ne more ubežati stranskim učinkom. Tekom študije so se pokazali, naslednji pogosti, resni stranki učinki, ki so povzeti iz uradne spletne strani proizvajalca:

 

  • Izguba kostne gostote: Pomanjkanje estrogena vodi v poslabšanje kostne gostote. Stanje se malenkost izboljša po končani terapiji vendar si nikoli ne opomore popolnoma. Zdravilo ni primerno za osebe, ki imajo osteoporozo ali druga stanja, povezana z slabo kostno gostoto, ali morda jemljete zdravila, ki vplivajo na kostno gostoto.;
    p.s. Estrogen  pomembno vpliva na mineralno kostno gostoto. Pomanjkanje estrogena v obdobju po menopavzi (ali v primeru umetne menopavze)  povzroči neravnovesja med kostno razgradnjo in tvorbo, tako da bolnik izgubi več kostnine, kot se je nadomesti. Neravnovesje, ki traja več let, pogosto pripelje do osteoporoze.

 

  • Vplivi na nosečnost: Zdravilo ni primerno za ženske, ki si želijo zanositi ali so noseče, saj se z jemanjem poveča možnost prekinitve nosečnosti v začetnih fazah. Zato je zdravilo primerno predvsem za ženske, ki že imajo otroke oziroma si ne želijo zanositi v prihodnosti. Prav tako ni primerno za doječe matere.;

 

  • Samomorilne misli, dejanja ali vedenje in poslabšanje razpoloženja;

 

  • Nenormalni jetrni testi.

 

Med stranskimi učinki se pogosto pojavijo tudi simptomi značilni za menopavzo kot so vročinski oblivi, nočno potenje, močno nihanje razpoloženja, in glavoboli, slabosti, nespečnost, anksioznost, bolečine v sklepih, depresija

V tujini je dokaj razširjena praksa, da se za zdravljenje endometrioze uporablja Lupron (prav tako GnRH analog – ) in med ženskami z endometriozo ni ravno priljubljen. Kljub eliminaciji nekaterih simptomov endometrioze povzroča ogromno stranskih učinkov, ki so trajni – po poročanju uporabnic omenjenega zdravila, so le-ti na koncu pogosto hujši od same endometrioze, zaradi katere so zdravilo sploh prejele. Tudi poročanje žensk, ki so bile vključene v študijo novega zdravila Orilissa, je bilo usmerjeno v kritiko, da je zadeva zelo podobna Lupronu in da uporabe ne priporočajo.  Prednost  zdravila Orilissa, katero izpostavljajo (tudi raziskovalci) v primerjavi z Lupronom je v tem, da je možno terapijo v primeru stranskih učinkov hitreje in učinkoviteje prekiniti, saj je dozirana v manjših količinah.

 

 

Strokovnjaki, ki delujejo na področju endometrioze so različnih mnenj, nekateri zelo navdušeni, spet drugi previdno skeptični.  Zdravilo navsezadnje ni plod novega odkritja, temveč temelji na podobnih temeljih kot druga hormonska zdravila, ki se uporabljajo pri endometriozi. Zaenkrat se za zdravljenje endometrioze še vedno smatra kot najbolj učinkovit pristop, kakovostno izvedena operacija. Če operacija iz kakršnih koli razlogov ni mogoča, se posameznici predstavi vse možnosti zdravljenja, v obravnavi pa je potrebno upoštevati vse vidike, ki bi lahko vplivali na odločitev: starost, težave, želja po zanositvi, predhodne reakcije na hormonsko zdravljenje, stranski učinki posameznih oblik zdravljenja, …

 

Pomisleki:

  • Zdravilo deluje na podlagi zatiranja proizvodnje estrogena. Toda, ali niso določene študije že ugotavljale, da tkivo endometrioze ustvarja svoj estrogen?
  • Zdravilo kljub svoji učinkovitosti povzroča izgubo kostne gostote, kar je trajna posledica, ki se ne poneha, ko prenehamo z jemanjem zdravila.
  • Težave povezane z duševnim zdravjem, ki so pogost stranski učinki jemanja zdravila (samomorilnost, anksioznost, depresija), so resne in pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznice, zato morajo biti tako tudi obravnavane.
  • Zelo močna podobnost zdravilu Lupron, katerega proizvajalec je isti.  Dvom o tem, ali je morda podjetje z novim zdravilom le izkoristilo ogromen trg, ki je trenutno še neizkoriščen in zdravilo, namenjeno izrecno endometriozi to zagotovo ponuja.

 

Vsekakor velik korak naprej, v smislu raziskovanja in iskanja rešitev za zdravljenje endometrioze. Zagotovo bo zdravilo določenim ženskam olajšalo hude bolečine in težave, povezane z endometriozo.

Viri:

https://news.abbvie.com/news/abbvie-receives-us-fda-approval-orilissa-elagolix-for-management-moderate-to-severe-pain-associated-with-endometriosis.htm

https://www.womenshealthmag.com/health/a22548955/orilissa-endometriosis-treatment/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322611.php

http://www.viva.si/Presnovne-bolezni-Endokrinologija/998/Osteoporoza-slovarček-izrazov