Top 20 mitov o endometriozi – IV. del

| | Categories: Novice

Nam, ženskam, ki smo zbolele za endometriozo, se v vsakdanjem življenju velikokrat zgodi, da nas ljudje zasipajo s takšnimi in drugačnimi nasveti, ki naj bi nam pomagali v boju z našo boleznijo. Niso pa ravno vsi ti nasveti takšni, ki bi dejansko lahko pomagali. Čeprav je namen naših »svetovalcev« dober, se velikokrat zgodi, da nam pravzaprav svetuje nekdo, ki ne ve dobro, kaj pravzaprav je endometrioza (včasih bi pri tem morali pokarati tudi zdravstveno osebje!). Številne endoborke so zato postale že kar »endostrokovnjakinje«, ki znanje črpajo iz svojih izkušenj in lastnega raziskovanja. Ker za endometriozo velja, da je zavita v tančico odprtih vprašanj in nepoznavanja, se v zvezi z njo pojavlja veliko mitov. Ti pa lahko močno vplivajo na potek zdravljenja (če nam jih predaja zdravstveno osebje) ali pa samopodobo ženske, zato se nam zdi pomembno ozaveščati o tem, kakšni miti se v družbi pojavljajo in kakšna je resnica.

V zadnjem prispevku bomo spregovorili o mitih, povezanih z zanositvijo, nosečnostjo, neplodnostjo in s tem, kdo smo tiste ženske, ki zbolimo za endometriozo.

5. Nosečnost bo ozdravila endometriozo.

Takšen nasvet je verjetno že vsaka izmed nas dobila od osebnega ginekologa in/ali ginekologa, ki vodi zdravljenje endometrioze. Endometrioza je kronična bolezen in trenutno še ne poznamo idealnega zdravljenja. Hormoni, ki se sproščajo med nosečnostjo, začasno olajšajo simptome. Veliko žensk pa poroča, da so se po porodu simptomi endometrioze vrnili, zato nosečnost nikakor ni »zdravilo« za endometriozo! Načrtovanje družine je odvisno od več dejavnikov, zato prehitevanje samo zaradi endometrioze ni primerno. Zaradi tega nas nihče ne bi smel prepričati, da je nosečnost možnost »zdravljenja« endometrioze.

4. Endometrioza vedno povzroči neplodnost.

Zanositev je kljub endometriozi možna, vendar pa se lahko ženske spoprijemajo tudi z neplodnostjo. Od 30 do 50 % žensk, ki imajo težave z neplodnostjo, ima endometriozo. Neplodnost je lahko posledica nemogočih pogojev za nosečnost zaradi zarastlin, ki onemogočajo ovulacije, potovanje jajčeca … Lahko pa je tudi posledica vnetnih in drugih dejavnikov, ki vplivajo na vgnezditev in uspešno zanositev. Ob tem je treba upoštevati, da veliko neplodnih žensk z endometriozo ob ustreznih postopkih zanosi naravno ali z umetnimi postopki.

3. Mlajše ženske ne morejo zboleti za endometriozo.

Za endometriozo lahko zbolijo vse ženske v rodnem obdobju (od prve menstruacije do menopavze). Žal pa je večina raziskav usmerjena na ženske, ki jih uvrščamo v starostno skupino med 19. in 14. letom starosti, ki se upošteva kot dejansko, ne biološko reproduktivno obdobje. Zaradi zelo redke odločitve za invazivno diagnostiko pri mladostnicah, mlajših od 19 let, je pojavnost endometrioze v tej skupini žensk povsem neznana.

2. Endometrioza je pogostejša v civiliziranih državah, najmanj pa je razširjena med črnkami in Azijkami.

Endometrioza je od leta 1980 opredeljena kot bolezen, za katero zbolijo ženske vseh starosti, v vseh etničnih in socialno-ekonomskih okoljih. Kljub temu se še danes žal pojavljajo zapisi, kot je omenjeni mit, ki uveljavljajo mišljenje zgodnjega 20. stoletja. Raziskave kažejo, da endometrioza prizadene vsako deseto žensko.

1. Za endometriozo lahko zbolijo samo ženske, ki prelagajo nosečnost in namesto tega vlagajo v svojo kariero.

Nastanek endometrioze ni povezan z odloženo nosečnostjo in se lahko pojavi tudi pri mladih ženskah ob prvi menstruaciji. Ta ugotovitev temelji na starem mitu, o katerem so med drugim predavali tudi na medicinskih fakultetah in govori o tem, da naj bi belopolte karierne ženske, ki so odlašale z zanositvijo, zbolevale za endometriozo. Ženske pa so (zaradi spremembe hormonskih stanj) pogosto ob nosečnosti tudi izgubile večino simptomov. Tako je še danes ostalo prepričanje, da ženska potrebuje le nosečnost in bo zdrava. Čeprav vzroki za nastanek še niso zagotovo potrjeni, pozna zanositev zagotovo ni eden izmed njih.

 

 

 Viri: 

Myths About Endometriosis. Dostopno na: http://www.livingwithendometriosis.org/myths/ (Pridobljeno: 25. 9. 2017).

Streicher, L. (10. 3. 2014). 5 Myths About Endometriosis and Why They’re So Wrong. Dostopno na: http://www.everydayhealth.com/columns/lauren-streicher-midlife-menopause-and-beyond/myths-endometriosis-demystified/ (Pridobljeno: 25. 9. 2017).

Top 10 BS Myths About Endometriosis (16. 6. 2016). Dostopno na: https://www.endowhat.com/top-10-bs-myths-about-endometriosis/ (Pridobljeno: 25. 9. 2017).

15 Myths about Endometriosis (29. 3. 2015). Dostopno na: http://www.hystersisters.com/vb2/article_597844.htm (Pridobljeno: 25. 9. 2017).