Top 20 mitov o endometriozi – III. del

| | Categories: Novice

Nam, ženskam, ki smo zbolele za endometriozo, se v vsakdanjem življenju velikokrat zgodi, da nas ljudje zasipajo s takšnimi in drugačnimi nasveti, ki naj bi nam pomagali v boju z našo boleznijo. Niso pa ravno vsi ti nasveti takšni, ki bi dejansko lahko pomagali. Čeprav je namen naših »svetovalcev« dober, se velikokrat zgodi, da nam pravzaprav svetuje nekdo, ki ne ve dobro, kaj pravzaprav je endometrioza (včasih bi pri tem morali pokarati tudi zdravstveno osebje!). Številne endoborke so zato postale že kar »endostrokovnjakinje«, ki znanje črpajo iz svojih izkušenj in lastnega raziskovanja. Ker za endometriozo velja, da je zavita v tančico odprtih vprašanj in nepoznavanja, se v zvezi z njo pojavlja veliko mitov. Ti pa lahko močno vplivajo na potek zdravljenja (če nam jih predaja zdravstveno osebje) ali pa samopodobo ženske, zato se nam zdi pomembno ozaveščati o tem, kakšni miti se v družbi pojavljajo in kakšna je resnica.

 

V tokratnem, tretjem prispevku bomo spregovorili o mitih, ki so povezani z zdravljenjem endometrioze.

10. Endometrioza se lahko ozdravi s hormoni ali drugimi zdravili.

Obstajajo razmeroma učinkoviti načini zdravljenja, vendar za zdaj ni idealnega načina, ki bi vsem pacientkam omogočil dokončno ozdravitevVrsta zdravljenja je odvisna od težav – ali gre zgolj za bolečine, za neplodnost, za bolečine in neplodnost – ter od dolgotrajnosti in obsežnosti bolezni. Vsekakor mora ginekolog oziroma ginekologinja pacientki razložiti načine zdravljenja, njihovo uspešnost pa tudi morebitne stranske učinke. Poznamo kirurško zdravljenje, hormonsko zdravljenje, protibolečinska sredstva, priporočata pa se tudi zdrav življenjski slog in gibanje. Veliko žensk se odloči tudi za različne alternativne oblike zdravljenja.

9. Histerektomija (odstranitev maternice) ozdravi endometriozo.

Pri odločanju za ta poseg je najprej treba vedeti, da kljub odstranitvi vseh prizadetih organov endometrioza ni stoodstotno izključena. Lahko se med posegom skrije v obliki globoke endometrioze in je spregledana. Tudi brez spolnih organov se lahko širi in povzroča težave na drugih okoliških organih, saj tkivo endometrioze samo proizvaja svoj estrogen. Poseg ni primeren za mlade ženske, saj trajno izgubijo možnost zanositve, z endometriozo pa se kljub posegu lahko spoprijemajo tudi v starejših letih. Zato je histerektomija z dodatnim odstranjevanjem jajčnikov (za boljšo uspešnost) primerna le za ženske (izjemoma tudi mlajše), ki se morda spopadajo z več težavami na tem področju in je ta odločitev razumljiva.

8. Endometrioza se v postmenopavzi ne more pojaviti.

Endometrioza se lahko diagnosticira in povzroča težave tudi v postmenopavzi. V glavnem gre za ženske, ki v reproduktivnem obdobju niso imele diagnostičnih postopkov in je endometrioza napredovala, ali pa je vzrok endometrioza, zlasti globoka infiltrativna endometrioza, ki pri operaciji ni bila v celoti odstranjena. Nekoliko pogostejša je pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko nadomestno zdravljenje z dodanim estrogenom. Endometrioza v postmenopavzi naj bi bila ugotovljena pri 2‒5 % žensk z endometriozo. Zdravljenje je izključno kirurško, hormonsko ni učinkovito.

7. Posebne diete, rastlinski nadomestki in telovadba ozdravijo endometriozo.

Sprememba prehrane z dovolj hranilnimi snovmi, vitamini in minerali, izboljšanje življenjskega sloga ter redno gibanje pomembno vplivajo na naše splošno počutje, vendar nič od tega ne ozdravi endometrioze. Veliko žensk je ugotovilo izboljšanje simptomov, potem ko so izboljšale svoj življenjski slog, morda zamenjale prehrano ali kaj podobnega. Pri nekaterih je hrana zelo pomembna in dieta marsikateri pomaga pri odpravljanju simptomov. Spet drugim olajšanje prinesejo telovadba (ali intenzivna fizična dejavnost), še bolj pa joga in meditacija.Vsekakor je treba poslušati svoje telo, če želimo izboljšati ali nadzorovati stanje z dietami in drugimi načini. Čeprav to ni vedno mogoče, je vredno premisleka.

6. Endometrioza se kljub zdravljenju vedno vrne.

Vnovična pojavnost endometrioze (po operativni laparoskopiji) je odvisna od številnih dejavnikov: od oblike zdravljenja, kirurgove usposobljenosti, oblike endometrioze in kako se telo ženske odzove na celotno zdravljenje. Bolj kot to, da se endometrioza vrne, je večja verjetnost, da operativna laparoskopija ni bila uspešno izvedena denimo kirurg je lahko spregledal žarišča endometrioze, ki rastejo in povzročajo simptome. Zato je nujna celostna usposobljenost ginekologa kirurga, ki izvaja laparoskopske operacije na področju endometrioze.

 

 Viri:

Myths About Endometriosis. Dostopno na: http://www.livingwithendometriosis.org/myths/ (Pridobljeno: 25.9.2017).

Streicher, L. (10.3.2014). 5 Myths About Endometriosis and Why They’re So Wrong. Dostopno na: http://www.everydayhealth.com/columns/lauren-streicher-midlife-menopause-and-beyond/myths-endometriosis-demystified/ (Pridobljeno: 25.9.2017).

Top 10 BS Myths About Endometriosis (16.6.2016). Dostopno na: https://www.endowhat.com/top-10-bs-myths-about-endometriosis/ (Pridobljeno: 25.9.2017).

15 Myths about Endometriosis (29.3.2015). Dostopno na: http://www.hystersisters.com/vb2/article_597844.htm (Pridobljeno: 25.9.2017).