Top 20 mitov o endometriozi – I. del

| | Categories: Novice

Nam, ženskam, ki smo zbolele za endometriozo, se v vsakdanjem življenju velikokrat zgodi, da nas ljudje zasipajo s takšnimi in drugačnimi nasveti, ki naj bi nam pomagali v boju z našo boleznijo. Niso pa ravno vsi ti nasveti takšni, ki bi dejansko lahko pomagali. Čeprav je namen naših »svetovalcev« dober, se velikokrat zgodi, da nam pravzaprav svetuje nekdo, ki ne ve dobro, kaj pravzaprav je endometrioza (včasih bi pri tem morali pokarati tudi zdravstveno osebje!). Številne endoborke so zato postale že kar »endostrokovnjakinje«, ki znanje črpajo iz svojih izkušenj in lastnega raziskovanja. Ker za endometriozo velja, da je zavita v tančico odprtih vprašanj in nepoznavanja, se v zvezi z njo pojavlja veliko mitov. Ti pa lahko močno vplivajo na potek zdravljenja (če nam jih predaja zdravstveno osebje) ali pa samopodobo ženske, zato se nam zdi pomembno ozaveščati o tem, kakšni miti se v družbi pojavljajo in kakšna je resnica.

V prvem delu mitov o endometriozi se bomo osredotočili na tiste, ki so vezani na menstruacijo in bolečino. Če želite tudi ve spregovoriti o takšnih in drugačnih mitih o menstruaciji, ste vabljene v dobro družbo ob dišeči kavici na delavnice Menstruacija ob kavi. Kdaj in kje se bodo delavnice izvajale, pridno spremljajte tukaj.

20. Močne menstruacije so znak za endometriozo.

Ženske z endometriozo lahko imamo močne menstruacije, vendar je povsem možno tudi, da so naše menstruacije šibke. Tako močne menstruacije niso nujno znamenje za to obolenje. Močne menstruacije so veliko bolj vezane na adenomiozo, sestrsko bolezen endometrioze, obe pa se lahko pojavita hkrati.

19. Boleča menstruacija je nekaj normalnega.

Menstruacija nikakor ne sme boleti, vsaj ne tako močno, da bi zaradi nje potrebovale prost dan ali celo nujno medicinsko pomoč! Težko je določiti, ali ženska z bolečimi menstruacijami trpi za primarno dismenorejo (krči, ki niso povezani z nobeno boleznijo) ali sekundarno (bolečine povzroča bolezen, v tem primeru endometrioza), ki se pojavlja pri 80 % žensk z endometriozo.

18. Menstruacije že ne morejo biti tako boleče.

Vsaka izmed nas je že slišala tale stavek, kajne? Mislimo, da nam pri tem ni treba dodati niti besede.

17. Bolečina se pojavi samo med menstruacijo.

Pri večini žensk je bolečina prisotna skozi ves dan, in to vsak dan. Študije so pokazale, da 45 % žensk občuti bolečino med spolnim odnosom, 29 % se jih spopada z bolečino med odvajanjem (velike in/ali male potrebe) in kar 69 % žensk živi z medenično bolečino, ki ni vezana na menstruacijo.

16. Bolečina sploh ni zelo močna.

Bolečine so lahko tako močne, da za njihovo lajšanje potrebujemo zdravniško predpisana protibolečinska zdravila. Kronična bolečina negativno vpliva na kakovost življenja, saj otežuje udeležbo pri vsakodnevnih aktivnostih. Številne ženske imajo tako hude bolečine, da morajo ostati v postelji več kot polovico vseh dni v letu.

Evropski parlament je leta 2007 endometriozo razglasil za socialno bolezen, ker močno vpliva na fizično, psihično in socialno življenje žensk. Endometrioza v Evropi predstavlja najpogostejši vzrok za izostanek z dela in iz šole.Viri:

Myths About Endometriosis. Dostopno na: http://www.livingwithendometriosis.org/myths/ (Pridobljeno: 25. 9. 2017).

Streicher, L. (10. 3. 2014). 5 Myths About Endometriosis and Why They’re So Wrong. Dostopno na: http://www.everydayhealth.com/columns/lauren-streicher-midlife-menopause-and-beyond/myths-endometriosis-demystified/ (Pridobljeno: 25. 9. 2017).

Top 10 BS Myths About Endometriosis (16. 6. 2016). Dostopno na: https://www.endowhat.com/top-10-bs-myths-about-endometriosis/ (Pridobljeno: 25. 9. 2017).

15 Myths about Endometriosis (29. 3. 2015). Dostopno na: http://www.hystersisters.com/vb2/article_597844.htm (Pridobljeno: 25. 9. 2017).