DARILA ZA NAS, ENDICE

| | Categories: Novice

December je čas obdarovanj in najverjetneje že razmišljate, kaj podariti svojim najdražjim. Če je med njimi ženska z endometriozo, verjetno že veste, da je njeno življenje malce drugačno od življenja tistih brez te bolezni. Marsikatera ženska zaradi simptomov endometrioze preživi več časa v postelji in doma, kot bi sicer. Ker stremi po zdravem življenju, ima lahko dodatne stroške s stvarmi, za katere mogoče še veste ne, da obstajajo, hkrati pa obstaja verjetnost, da ne bo, če malo bolj pazi, kaj da nase in vase, najbolj navdušena nad čokolado, kavo, alkoholom ali pa klasično kozmetiko, kar so pogosta decembrska darila. Verjemite, da bo zelo vesela, če ji boste pokazali, da poznate njene potrebe in da vam je mar. Pripravili smo vam nekaj idej, ki vam lahko olajšajo izbiro, kaj podariti svoji endoborki. Upamo, da vam bomo vsaj malce olajšali »božičkovo« delo.

1. VAŠ ČAS

rachael crowe 79516 300x200 - DARILA ZA NAS, ENDICE

Največkrat so najboljša darila tista, ki nimajo cene. Ostajati doma, v postelji, lahko kaj kmalu postane dolgočasno in samotno, zato je obisk prijateljice, prijatelja, pogovor ob kavi … zelo dobrodošel.

 

 

 

 

2. DOMA PRIPRAVLJEN OBROK

Vsi imamo radi vonj po domači kuhinji. Še posebno v mrzlih zimskih dneh, ko si želimo, da bi nas pogrele domače juhice, nam lahko kdaj zmanjka energije za pripravo domače hrane. Vesele bomo vaše pomoči ali pa zamrznjenega paketka hrane, ki ste nam ga podarili, da ga bomo lahko ob najhujših dnevih pogrele, se ob njem okrepile in nabirale novih moči.

Ne pozabite! Veliko žensk, ki imajo izkušnjo z endometriozo, se drži tako imenovane endodiete, ki pa je zelo individualna. Dobro se pozanimajte, kaj pride v poštev in kaj ne, in to spoštujte. Ideje za pripravo obrokov lahko najdete tudi na: Jej z mano in  Kristinin blog.

11382815 643243892473761 2131289489 n 1 - DARILA ZA NAS, ENDICE

3. DOMA NAREJENI DARILNI KUPONČKI ZA SKUPNA DOŽIVETJA

Če radi ustvarjate, potem je ta ideja kot nalašč za vas. Sami izdelajte darilne kupončke za nekaj, kar boste doživeli skupaj. Lahko je kuponček za (romantično) večerjo v najljubši restavraciji, zajtrk v postelji, ogled filma v kinu … Lahko pa tudi ponudite spremstvo pri obisku zdravnika (čakanje v vrsti je tako dolgočasno, ob slabih novicah pa je tudi zaželeno, da nismo same), pomoč pri gospodinjskih opravilih v dneh, ko smo priklenjene na posteljo … Idej je nešteto, kar prepustite se svoji domišljiji in pomislite, s čim bi ji lahko polepšali dan.

giphy 1 - DARILA ZA NAS, ENDICE

4. PISMO

Dandanes največkrat pošiljamo SMS-sporočila, e-sporočila ali pa sporočila prek družabnih omrežij, kar ima zagotovo svoje prednosti, vendar nič od tega ne more nadomestiti ročno napisanega sporočila, ki ga pošljete prek navadne pošte. Drobna malenkost, ki zagotovo razveseli vsakogar in kaže na to, da ste nas imeli v mislih malce več časa.

giphy downsized 1 - DARILA ZA NAS, ENDICE

5. ZA PREGANJANJE ČASA V POSTELJI

V dneh, ki jih preživimo v postelji, najbolj paše imeti ob sebi dobro knjigo in skodelico čaja. Pozanimajte se, kaj rada bere, in jo presenetite z dobro knjigo. Lahko tudi z revijo, če so ji ljubše. Lahko ji pripravite seznam dobrih filmov, pa si kakšnega ogledate skupaj, ali pa ji podarite CD z njej ljubo glasbo, ki dobro vpliva na počutje.

11408553 10204797325395335 1253537437 n - DARILA ZA NAS, ENDICE

6. DARILNI BON ZA »ZDRAVE STVARI«

Ženske z endometriozo lahko zapravimo malce več denarja za tiste »bolj zdrave« stvari. Mogoče je to eko hrana, zdravilni čaji, prehranska dopolnila, eterična olja, naravna kozmetika, bombažni ali pralni vložki … Pozanimajte se, kaj vaša obdarjenka že uporablja ali pa si želi poskusiti, pa si tega sama ne privošči. Te stvari se včasih ne dobijo v navadnih trgovinah, zato je najbolje, da o tem povprašate kar njo.

giphy downsized 3 - DARILA ZA NAS, ENDICE    giphy downsized 4 - DARILA ZA NAS, ENDICE

7. GIBANJE

Gibanje je za ženske z endometriozo zelo pomembno. Lahko se ji pridružite na sprehodu, ob teku … pri kateremkoli športu, lahko pa vaju, seveda s privolitvijo, oba prijavite na vodeno vadbo in ste ji v podporo in dodatno spodbudo za gibanje.

19292217 310521946066771 410918797021544448 n - DARILA ZA NAS, ENDICE

8. DARILNI BON ZA ALTERNATIVNE OBLIKE ZDRAVLJENJA

Ta predlog lahko pomeni malce večji finančni zalogaj, pa vendar je tisto, kar si marsikatera od nas želi, pa si ne more privoščiti. V mislih imamo kakršnokoli alternativno obliko pomoči, ki včasih lahko pomaga pri počutju, predvsem pa je pomembno, da je vaši endoborki blizu, verjame vanjo in se je bo razveselila. Paleta izbire je ogromna: od klasičnih alternativ (kitajska medicina, akupunktura, homeopatija …) do raznih energetskih, duhovnih, psiholoških terapij (bioenergija, bioresonanca, regresija, psihoterapija …), delavnice čuječnosti, sproščanja … Za takšno darilo je še posebej pomembno, da svojo drago dobro poznate in veste, čemu želi dati priložnost.

12361345 10156323146995187 1317311073 n - DARILA ZA NAS, ENDICE

Predvsem pa si zapomnite: največja darila, ki nam jih lahko podarite, so vaše razumevanje, podpora in ljubezen.