S SLINO DO DIAGNOZE?

| | Categories: Novice, Objave

Odlična novica za vse ženske z endometriozo!dotlab - S SLINO DO DIAGNOZE?

Revolucionarni izum na področju diagnostike endometrioze je prinesel prvi neinvazivni test s slino, ki ne postavi samo diagnoze, ampak tudi pomaga pri spremljanju stanja!

Mlado podjetje Dotlab, ustanovljeno leta 2016, je izumilo neinvazivni test za odkrivanje endometrioze. Podjetje je oktobra 2017 na ASRM 2017 predstavilo obsežnejšo študijo o učinkovitosti njihovih testov (trenutno so na voljo rezultati v manjšem obsegu). Postopek testiranja je prijazen do uporabnikov, test se naroči prek spleta, nato ti ga pošljejo na dom skupaj z navodili, po navodilih opravljen test pa pošlješ v njihov laboratorij, kjer vzorec sline pregledajo in diagnozo potrdijo ali ovržejo. V slini preverijo vsebnosti mikro-RNA (miRNA) 125b in 150, saj so tu našli največje odstopanje v primerjavi s kontrolno skupino brez endometrioze. Ena izmed glavnih prednosti testa je, da zaznava aktivno endometriozo, kar pomeni, da ponuja tudi dober vpogled v pojavljanje, ponavljanje in delovanje terapije. Na žalost bo za zdaj test dobavljiv samo v Ameriki, vendar glede na razsežnost te inovacije upamo, da bo kmalu prišel tudi na evropski trg.

Diagnosticiranje endometrioze je bilo do zdaj izredno zapleteno, saj se je diagnoza dokončno potrdila samo z laparoskopijo, te pa ženskam iz različnih razlogov pogosto niso želeli opraviti. Močno upamo, da bo test nekoč na voljo tudi pri nas in bo vpeljal veliko spremembo na področju obravnave žensk z endometriozo.

Skratka, super novica za prihodnje generacije žensk, saj bo diagnoza hitrejša, lažja in cenejša, kar pa bo zagotovo močno vplivalo na čas do prve diagnoze.

 

Vir:

Spletna stran podjetja Dotlab, dostopno na: http://www.dotlab.com/

ASMR 2017, dostopno na: http://scientific.asrmcongress.org

DotLab announces data from new prospective study on clinical diagnostic biomarkers for endometriosis, enabling the first-ever non-invasive and accurate test for the disease, dostopno na: https://www.prnewswire.com/news-releases/dotlab-announces-data-from-new-prospective-study-on-clinical-diagnostic-biomarkers-for-endometriosis-enabling-the-first-ever-non-invasive-and-accurate-test-for-the-disease-300534220.html