Kako endometrioza vpliva na naše spolno življenje?

| | Categories: Novice

Endometrioza v naša življenja prinaša veliko izzivov, ki lahko pomenijo tudi življenjske spremembe. Simptomi, kot so boleče menstruacije, kronična medenična bolečina, neplodnost in boleči spolni odnosi, pomembno vplivajo na kakovost življenja žensk z endometriozo. Dandanes obstajajo različne oblike zdravljenja, ki omilijo simptome, vendar bolezen ostaja neozdravljiva.

Disparevnija

To je oblika trajajoče ali ponavljajoče se medenične bolečine, ki se pojavlja pri spolnem odnosu. Nastane lahko kot posledica bolezenskih sprememb (denimo endometrioze) ali pa je psihosocialnega izvora.

Pri endometriozi je boleči spolni odnos posledica raztezanja in pritiskanja na dele, na katerih se pojavlja endometriotično tkivo ‒ predvsem za vagino in maternico. Včasih je lahko vzrok za boleč spolni odnos tudi nožnična izsušenost, ki nastane kot rezultat hormonskega zdravljenja ali histerektomije, pri kateri so bili odstranjeni jajčniki.

Na podlagi italijanske študije, o kateri je poročal Everyday Health, več kot polovica žensk, ki imajo diagnosticirano endometriozo, doživlja boleče spolne odnose. Še več, ženske se bodo mogoče počutile krive govoriti o tem s svojim partnerjem. K temu je treba dodati še stres zaradi iskanja učinkovitega zdravljenja, sprejemanja, da bo v prihodnosti mogoče potrebna operacija, zmanjšanja libida in strahu pred izgubo partnerja zaradi nepopolnega spolnega življenja.

Libido se zaradi dejavnikov, kot so zdravje, stres, razpoloženje in zadovoljstvo v razmerju, skozi življenje spreminja. Za ženske z endometriozo spolno slo lahko omejujejo tudi kronična bolečina, boleč spolni odnos, zdravila, hormonska terapija, operacije in spoprijemanje s čustvi ob diagnozi.

Poleg tega lahko na spolnost pri nekaterih posameznicah z endometriozo vpliva tudi menstruacijski cikel, saj je bolečina vezana nanj.

Kaj narediti?

1. Pogovor s partnerjem

bryan apen 318974 300x200 - Kako endometrioza vpliva na naše spolno življenje?Komunikacija med partnerjema je še posebej pomembna, če ima partnerica endometriozo, kar pomeni vrsto težav. Na spletni strani Endometriosis.org priporočajo pogovor s partnerjem o morebitnem strahu pred spolnostjo, krivdi zaradi boleče spolnosti, skrbi zaradi morebitne zavrnitve in drugih občutjih.

 

Dobra komunikacija s partnerjem lahko reši veliko težav:

    1. Partnerju povejte, kaj čutite. Kadar govorite o svojih čustvih in občutjih, govorite o sebi, torej v prvi osebi. Suvereno stojte za svojimi besedami in čustvi, čeprav bi vas mogoče partner želel prepričati, da ne čutite tako ali da je bolje, da ne razmišljate o tem. Ve ste tiste, ki veste, kako čutite, in vsako čustvo, ki ga občutite, je vaše in imate pravico do njega.
    2. Pomembno je prisluhniti. Čeprav vas mogoče partner ne bo povsem razumel, je pomembno, da vam prisluhne in ne zanika vaših čustev in občutij.
    3. Jasno izrazite čustva, občutja, potrebe, želje in pričakovanja. Kar želite povedati, povejte tako, kot zaznavate, čutite in o tem razmišljate. Zagotovite si, da vas bo partner razumel.
    4. Skupaj oblikujta predloge za naprej. Pomembno je, da oba s partnerjem oblikujeta predloge za naprej in da se z njimi oba strinjata. Tako bo odgovornost spoštovati dogovor na obeh, kar verjetneje napoveduje, da si bosta prizadevala za izpolnitev postavljenih ciljev.
    5. Med spolnim odnosom komunicirajta. O svojih občutjih in željah poskušajta s partnerjem spregovoriti tudi med spolnim odnosom. Če med spolnim odnosom občutite bolečino, je nujno, da o tem takoj spregovorite s partnerjem, da ta lahko preneha. Ne bojte se, da bi partner to razumel kot zavrnitev.

2. Poskusite različne spolne pozicije

Globoka penetracija je lahko eden izmed razlogov za močno bolečino med spolnim odnosom, če ima partnerica endometriozo. Da se izognemo bolečini, lahko poskusimo različne spolne položaje, ki lahko zmanjšajo bolečino. Poskusite najti položaj, v katerem se počutite udobno in sproščeno, do takrat pa eksperimentirajte.

3. Poskusite alternative

Nekatere ženske kljub občutljivemu in potrpežljivemu eksperimentiranju ne bodo zmožne izkusiti nebolečega spolnega odnosa. Zato poskusite najti druge načine, s katerimi lahko delite intimnost s svojim partnerjem ‒ navsezadnje spolni odnos ni edini način, s katerim ste lahko intimni! Ležanje v postelji, poljubljanje, objemanje, božanje, obojestranska masturbacija so lahko prav tako prijetni kot sam spolni odnos.

4. Po nasvet k strokovnjakom

Če bi o svojih težavah radi spregovorili s strokovnjakom, vam priporočamo posvet pri izbranem osebnem ginekologu, da se z njim pogovorite o svojih možnostih, med katerimi je tudi operacija. Raziskava Love is a pain? Quality of sex life after surgical resection of endometriosis (Fritzer, Hudelist, 2016) je pokazala, da se je spolno življenje žensk z endometriozo po operaciji izboljšalo, posledično pa tudi kakovost življenja in duševno zdravje.

Po pogovor se lahko obrnete tudi k psihoterapevtu, zakonskemu/partnerskemu terapevtu ali seksualnemu terapevtu, ki vam bo pomagal k boljši komunikaciji in odprtosti do te tematike.

Vabljeni tudi, da se s svojimi vprašanji oglasite v naši Svetovalnici, kjer vam je za odgovore na vprašanja v zvezi z endometriozo na voljo naša strokovna sodelavka in častna članica doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Pišete pa nam lahko tudi na ali prek zasebnega sporočila na naši Facebook strani. 

Vaginizem

»Vaginizem je trajajoča ali ponavljajoča se težava ženske pri vaginalni penetraciji penisa, prsta ali kakšnega predmeta, čeprav si ženska to želi. Ob tem so prisotni še nehotno krčenje mišic medeničnega dna, izogibanje penetraciji in vnaprej pričakovan strah pred bolečino, kar vodi k izogibanju spolnim aktivnostim.« (Simetinger, 2017)

Več o vaginizmu si lahko preberete v članku Vaginizem (2017), objavljenem na spletnem portalu Spol.si, katerega avtorica je Gabrijela Simetinger.

 Viri:

Bolečina pri spolnih odnosih (Disparevnija). Dostopno na: http://www.viva.si/Bolezni/Ginekologija-in-porodni%C5%A1tvo/4824/Bole%C4%8Dina-pri-spolnih-odnosih-Disparevnija (Pridobljeno: 7.8.2017).

Davis, J. (2010). Why Sex Hurts With Endometriosis. Dostopno na: http://www.everydayhealth.com/womens-health/why-sex-hurts-with-endometriosis.aspx (Pridobljeno: 7.8.2017).

Fernandez, et al. (2006). Living with endometriosis: The perspective of male partners. Jounal of Psychosomatic Research, 61 (4), str. 433 – 438.

Fritzer, N., Hudelist, G. (2016). Love is a pain? Quality of sex life after surgical resction of endometriosis. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.

Gonzalez, I. (2017). How does Endometriosis Affect Sex? What You Need To Know. Dostopno na: https://www.romper.com/p/how-does-endometriosis-affect-sex-what-you-need-to-know-54863 (Pridobljeno: 6.8.2017).

International Society for Sexual Medicine. (Brez datuma). What can women with endometriosis do to improve their sexual relationships? Dostopno na: http://www.issm.info/sexual-health-qa/what-can-women-with-endometriosis-do-to-improve-their-sexual-relationships/ (Pridobljeno:  7.8.2017)

International Society for Sexual Medicine. (Brez datuma). What kinds of sexual problems are caused by endometriosis? Dostopno na: http://www.issm.info/sexual-health-qa/what-kinds-of-sexual-problems-are-caused-by-endometriosis (Pridobljeno: 7.8.2017).

Johnson, E. & Hummelshoj, L. (Brez datuma). Painful intercurse. Dostopno na: http://endometriosis.org/resources/articles/painful-intercourse/ (Pridobljeno: 7.8.2017).

Jones, G, Jenkinson, C, & Kennedy, S. (2004). The impact of endometriosis upon quality of life: a qualitative analysis. Journal Of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 25 (2), str. 123-133.

Martins, I. (2016). Sex for Women with Endometriosis Significantly Better After Surgery. Dostopno na: https://endometriosisnews.com/2016/05/25/article-love-pain-quality-sex-life-surgical-resection-endometriosis-review/ (Pridobljeno: 7.8.2017).

Relationships & sex (2016). Dostopno na: https://jeanhailes.org.au/health-a-z/endometriosis/relationships-sex (Pridobljeno: 7.8.2017).

Simetinger, G. (2017). Vaginizem. Dostopno na: http://spol.si/blog/2017/06/12/vaginizem/ (Pridobljeno: 7.8.2017).