Menstruacija ob kavi – vabljene na zabavno in igrivo delavnico

| | Categories: Novice

Se še spomniš svoje prve menstruacije?

Ali osebe, s katero si se prvič pogovarjala o menstruaciji?

Je bila to »fešta«, »tetka s Krvavca« ali »menstra«?

Menstruacija ob kavi je zabavna in igriva delavnica o menstruaciji, ki se bo izvajala v večjih krajih po Sloveniji.

Na njej želimo čvekati o temi, ki včasih tiči nekje skrita v naših mislih, o kateri se bojimo spregovoriti, mogoče zato, ker nas je sram ali pa se bojimo odziva drugih ljudi. Želimo podirati tabuje. Želimo, da se o menstruaciji govori odprto in brez zadrege.

Na delavnico ste vabljene vse ženske – bodisi mladostnice, dekleta bodisi odrasle ženske. Seveda na delavnici ne bo manjkala tudi kavica!

Lokacije in termini že potrjenih brezplačnih delavnic:

  • Kmalu: Novo mesto, Kranj! 

Delavnice, ki smo jih že izvedle in vtisi le-teh:

  • 18. in 19. april 2017, Ljubljana – vtise iz prve izvedbe delavnice si lahko preberete tukaj.
  • sobota, 3. junij 2017, Nova Gorica
  • sreda, 25. oktober 2017, Cerknica

O delavnici bolj na dolgo in široko:

Namen delavnice je druženje, deljenje osebnih izkušenj v sproščenem in zaupnem prostoru. Z njo želimo podirati menstrualne tabuje, spodbujati k rednim ginekološkim pregledom, informirati o endometriozi ter omogočiti varen in zaupen prostor, ki bi ženske spodbudil, da bi govorile o menstruacijah in pozneje tudi same spodbujale govor o tej tematiki brez sramu in zadrege. Pri tem pa je naš cilj to tematiko približati mladinskim centrom in dijaškim ter študentskim klubom, saj si želimo, da bi tudi mladostnice zbrale pogum in se pridružile pogovoru o temi, ki je zanje morda še vedno pod vplivom večje stigmatizacije kot pri odraslih ženskah. Delavnica je sestavljena na podlagi socialnih iger, metodike socialnega dela in psihosocialne terapevtske pomoči.

Minimalno število udeleženk za izvedbo delavnic je 3, največje pa 8.

Obvezna predhodna prijava na: ali

Posamezna delavnica traja 2 uri.

Delavnica je brezplačna.

Delavnica se bo izvajala vse leto 2017 po različnih mladinskih centrih, mladinskih klubih in dijaških (študentskih) klubih ter drugih mladinskih izobraževalnih ustanovah po Sloveniji, v katerih se dnevno odvijajo delavnice za mladostnice in mladostnike. Na tej točki vabimo vse (predvsem mladinsko izobraževalne ustanove), ki bi želeli, da pri njih izvedemo delavnico, da nas kontaktirajo na .

Program sta zasnovali:

ANA CERGOL PARADIŽ je leta 2008 diplomirala in leta 2014 doktorirala na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V letih 2009−2013 je bila tam zaposlena kot mlada raziskovalka, zdaj pa v okviru temeljnega raziskovalnega programa Slovenska zgodovina in temeljnih raziskovalnih projektov Ženske in prva svetovna vojna ter Ženske in meje. Od decembra 2010 je članica delovne skupine History of Race and Eugenics na Oxford Brookes University. Sodelovala je na več tujih in domačih konferencah. Je avtorica več znanstvenih člankov in soavtorica razstave 1914 − Položaj žensk na predvečer vojne. Od leta 2014 ureja portal Spol.si. Ukvarja se z zgodovino žensk, telesa in znanosti, z demografsko zgodovino in socialno zgodovino medicine.

TJAŠA FRANKO je diplomirana socialna delavka, ki se je med študijem osredotočala na socialno pravičnost in vključevanje žensk, manjšin in oseb s senzorno in gibalno oviro. V sklopu tega je organizirala več delavnic in podpornih skupin za ženske z begunsko in migrantsko izkušnjo ter Rominje. Že več let aktivno vodi umetniške delavnice za otroke in mladostnike, na katerih je poudarek na psihosocialni terapevtski pomoči z umetnostjo, prek katere otroke in mladostnike spodbudi k spoprijemanju z ovirami v varnem in zaupnem prostoru z nevsiljivim terapevtskim elementom, kot je likovna umetnost. V svoji diplomski nalogi se je osredotočala na socialno perspektivo endometrioze, vpliv menstrualnega tabuja nanjo in kakovost življenja žensk s to boleznijo.

 

Hvala podjetju Tosama, d. o. o., ki nam je za delavnico podarilo svoje bombažne vložke za enkratno uporabo blagovne znamke Natura Femina.

Natura Femina Logo 300x167 - Menstruacija ob kavi - vabljene na zabavno in igrivo delavnico