Endometrioza med slavnimi

| | Categories: Novice, Objave

Veliko slavnih žensk je spregovorilo o svojem boju z endometriozo. Njihovi glasovi so pomembni, saj, kot je povedala Padma Lakshmi: »Če ne bom govorila o tem ali če ženske, kot sem jaz, ne govorijo o tem , kakšno upanje preostane za prihodnje generacije mladih deklet?« Če želimo podreti tabuje in dvigniti ozaveščenost o endometriozi, moramo govoriti o njej. V tem prispevku boste našli seznam nekaterih slavnih žensk, ki pogumno govorijo in ozaveščajo o endometriozi.

Želimo si, da bi tudi znane Slovenke z endometriozo javno spregovorile o vseh izzivih, s katerimi se spoprijemajo zaradi te bolezni. Tako bi lahko veliko pripomogle k ozaveščanju in podiranju tabujev, zaradi katerih je prepoznavnost bolezni še slabša.

Marilyn Monroe

mm - Endometrioza med slavnimi

V časih, ko se je o endometriozi vedelo še manj kot danes, je trpela kronične bolečine. Nikoli ni imela otrok, čeprav si jih je izredno želela. Večkrat je bila noseča, pa se je vedno končalo s spontanim splavom. Nekateri njeno smrt pri 36 letih povezujejo tudi z endometriozo, saj je zaradi nje postala odvisnica od protibolečinskih tablet, kar je oslabilo tudi njeno psihično zdravje.

 

 

 

 

Whoopi Goldberg

whoopy - Endometrioza med slavnimi

Goldbergova za endometriozo ve že dolgo in je presenečena, da je veliko žensk še vedno ne pozna. »Sprejeti moraš vsako stigmo, ki jo ljudje pripisujejo. Preprosto moraš. To ni stvar moškega ali ženske, nič nima opraviti s tem. To je povezano z boleznijo, ki je ne poznaš, a bi jo moral poznati. Tako preprosto je. To ni nikakršna huda znanost.«

 

 

 

Halsey

halsey - Endometrioza med slavnimi

»Emo trenutek; ampak če katera izmed vas trpi za endometriozo, vedite, da niste same. Vem, kako mučno in boleče je lahko in v kakšen obup te lahko spravi ta bolezen. Ker je tako izčrpavajoča, te pogosto postavlja pred omejitve. Zamuditi šolo in delo ali, še huje, kljub temu iti in trpeti – kot bi bil ujetnik svojega telesa. Biti v nenehnem strahu, da mogoče ‘nikoli ne bom imela otrok’, ali pa se ukvarjati z norimi predlogi za zdravljenje. Endometriozo so mi diagnosticirali pred kratkim, po letih trpljenja, ko sem bila v zaodrju med koncerti sključena od bolečin, po letih zadrževanja solza na letalih in trenutkih, ko sem živela v tolikšnih bolečinah, da bi lahko bruhala ali omedlela. Zdravniki so mi govorili, da sem preveč občutljiva, kar zadeva moje menstruacije, napačno so mi diagnosticirali sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) in podobno. Ugotovitev, da imam endometriozo, je bil najbolj grenko-sladek trenutek, ker je to pomenilo, da nisem nora! Nisem bila preobčutljiva! Vso pravico sem imela do občutkov, da se sesuva svet. Zdaj sem tukaj, da živim divje, neverjetno in nepredvidljivo življenje z endometriozo, in tukaj sem za vas! x”

 

Jillian Michaels

jm - Endometrioza med slavnimiTej močni ženski so diagnozo postavili, ko je bila stara 28 let. »Vedno so mi govorili, da bom imela težave z zanositvijo. Zakaj imam to? Slišala sem vse od tega, da imam v svojem telesu preveč kofeina, da je to dedno pa do tega, da moram jemati kontracepcijske tabletke ‒ a sama ne verjamem v uporabo umetnih hormonov. Vem, da bom morala na operacijo, če hočem zanositi. Zame je to postalo nekaj, česar pač ne zmorem.« Leta 2012 je postala mati dveh otrok – posvojila je deklico s Haitija in sina partnerice.

 

 

 

 

Emma Bunton

eb - Endometrioza med slavnimi

Buntonova je britanska pop pevka iz skupine Spice girls, igralka … Endometriozo so ji diagnosticirali pri 25 letih. »Spomnim se, da je takrat zdravnik rekel: 50 odstotkov žensk z endometriozo ima lahko otroka. Pomislila sem: samo 50 odstotkov?! Na smrt sem se prestrašila!« Danes ima dva sinova.

 

 

 

 

Padma Lakshmi

pl - Endometrioza med slavnimi

Lakshmijevi so diagnozo postavili pri 36 letih. Je soustanoviteljica Endometriosis Foundation of America. Spregovorila je o vplivu endometrioze na njen zakon s Salmanom Rushdiejem. »Mislim, da je endometrioza glavni razlog za končanje mojega zakona. Ne verjamem, da je to takrat kdorkoli od naju razumel ‒ tako pameten in inteligenten, kot je Salman. Ne namenoma, ampak tudi zato, ker sem do neke meje to skrivala ‒ čudno je ves čas govoriti o svoji menstruaciji. To je najmanj seksi stvar na svetu.«

 

 

 

 

Susan Sarandon

ss - Endometrioza med slavnimi

»Ko je vse, kar poznaš, bolečina, za katero misliš, da je normalna,« endometriozo opisuje Sarandonova, ki je za diagnozo izvedela leta 1983. Rodila je tri otroke, čeprav so ji zdravniki rekli, da jih ne bo mogla imeti.

Na Blossom Ball leta 2011 je nagovorila tudi moške: »Ni treba, da ženske trpimo, tudi če smo bile vzgojene tako. Trpljenje te ne bi smelo definirati kot žensko. In tudi, če si moški, to ne pomeni, da te to ne zadeva. Pomagaj svoji ženski odstraniti tabuje in osamljenost, ki jo prinaša ta bolezen. Bodi razumevajoč, sočuten in ne obtožuj je, da je občutljiva, krhka ali preveč dramatična – to je velika priložnost za vas, fante, da pokažete, da vam je mar in da ste pravi moški!«

 

 

Cyndi Lauper

cl - Endometrioza med slavnimi

Lauperjeva je ameriška pevka, avtorica pesmi in igralka. Ima sina. Ko je postala slavna, je resno zbolela za endometriozo.

 

 

 

 

 

Dolly Parton

dp - Endometrioza med slavnimi

Med turnejo leta 1982 je country pevka pristala v bolnišnici, kjer so ji zaradi endometrioze opravili delno histerektomijo. Pozneje se je spopadla še z depresijo, ko je izvedela, da ne bo mogla imeti otrok.

 

 

 

 

Hilary Clinton

hc - Endometrioza med slavnimi

Zaradi endometrioze je imela težave z zanositvijo, vendar je kljub temu leta 1980 rodila hčerko.

 

 

 

 

Lena Dunham

ld - Endometrioza med slavnimi

Igralka priljubljene serije Girls je na Instagramu sporočila, da se zaradi endometrioze ne bo udeležila promocijske turneje za novo sezono serije. »Trenutno grem skozi težko obdobje zaradi bolezni in telo mi brez dvoma sporoča, da je čas za počitek,« je napisala. Kmalu po tem je bila hospitalizirana zaradi pretrgane ciste na jajčniku.

Leta 2014 je opisala občutke bolečin ob endometriozi: »Kot bi nekdo vame spustil kapljico kisa, čez pa posul sodo bikarbono. To naraste, zašumi in gre povsod, kamor lahko.«

 

 

 

Pamela Anderson

pa - Endometrioza med slavnimi

Med snemanjem filma Barb Wire je omedlela. Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je imela spontani splav in se je morala zdraviti zaradi endometrioze. Ima dva otroka.

 

 

 

Vira:

http://www.huffingtonpost.com/entry/celebrities-with-endometriosis_us_56e1ba4ee4b065e2e3d51bca, 13.2.2016

http://emlwy.blogspot.si/2013/04/celebrities-with-endometriosis.html, 13.2.2016