Vprašanje: Katja

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Dober dan,

dovolite, da vam zastavim vprašanja.

– Imam odkrito endometriozo in večkrat sem bila z laparoskopijo očiščena, vendar se mi je po pregledu po treh mesecih ponovila. Zanima me, zakaj.

– Ali to pomeni, da mi operacije niso kakovostno opravili ali odstranili endometrioze?

– Ali je bil do zdaj način samo »žganja« in rezanja?

– Ali je sploh mogoče to opraviti na kakšen drug način oziroma z drugačnim postopkom, da ne bi žgali (ker potem bolijo zarastline in poškodovani živci)?

– Od začetka postavljene diagnoze do danes se mi je poslabšala kakovost las, zob, kože … Ali je to povezno tudi z endometriozo in hormoni? Namreč stanje se mi je po operaciji poslabšalo tudi v tem pogledu.

– Katera prehranska dopolnila priporočate?

– Zakaj konzilij ob težkih in zelo hudih oblikah z nadpovprečno jakostjo bolečin ob endometriozi pacientke ne pošlje na zdravljenje v tujino, denimo v Beljak ali Rim?

– Ali je res, da pri ženskah, ki imajo endometriozo, v menopavzi ta izgine oziroma se jakost bolečine zmanjša?

Zahvaljujem se vam za odgovore.

Katja

 

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Žal ste navedli nekoliko premalo podatkov, da bi vam lahko bolj natančno odgovorila.

  1. Ali vam je ponovitev povzročala bolečine ali je bila zgolj ugotovljena na pregledu? Vsekakor zgolj ugotovitev ponovitve ni indikacija za ponovno laparoskopijo. Ali so vam po operaciji priporočili kakšno od hormonskih zdravil?
  2. Ne vem, ali je šlo za endometriozo potrebušnice (peritonealno endometriozo) ali tudi za endometriozo jajčnika.
  3. Številne študije ugotavljajo, da ni bistvene razlike v uspešnosti »žganja« in izrezanja, vendar mora ginekolog oceniti, katera žarišča bo »žgal« in katera izrezal. Oba načina sta uspešna in sta povsod v svetu uveljavljena, seveda, če so odstranjene vse spremembe.
  4. Če ste bili slučajno 5. marca na Endogodku v Ljubljani, je bilo tudi v filmu povedano, da je uspešnost odvisna od usposobljenosti ginekologa. Vsi ginekologi, ki izvajajo laparoskopske operacije, žal niso usposobljeni za operacije endometrioze.
  5. »Žganje« (koagulacija) oziroma izrezanje praviloma ne povzročata zarastlin in ne poškodujeta živcev.
  6. Endometrioza naj ne bi vplivala na kakovost las, zob in kože, včasih gre za nekatere pridružene bolezni oziroma stanja.
  7. Prehranska dopolnila niso potrebna, zgolj zdrava prehrana.
  8. Nobene potrebe ni za pošiljanje v tujino, saj je v Sloveniji kar nekaj strokovnjakov za kirurško zdravljenje endometrioze, na katere se obračajo tudi pacientke iz tujine, in slovenski strokovnjaki imajo kar nekaj objav o uspešnosti zdravljenja v strokovnih časopisih, rezultati so primerljivi s tistimi v tuji literaturi.
  9. V Beljaku ne deluje več eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za endometriozo prof. Keckstein (upokojitev), ekipo v Rimu osebno dobro poznam, so usposobljeni, me pa moti, da so pripravljeni operirati vse, ne glede na indikacijo, samo da izdajo visok račun (osebne izkušnje).
  10. V menopavzi težave res izginejo, izjema je globoka endometrioza (črevo, mehur), ki lahko povzroča težave tudi v menopavzi, predvsem pri ženskah, ki jemljejo hormonsko nadomestno zdravljenje.
  11. Nedopustno se mi zdi ponavljanje laparoskopij, preverite, kako je ginekolog, ki opravlja te posege, usposobljen za operacije endometrioze.